Förflytta dig till innehållet

Linnéa Back och Ellen Norrgrann uttagna i landslaget – laddar för sommarens EM-kval med matcher i Polen

Handbollslaget. Ellen Norrgrann med nummer 9 och Linnéa Back med nummer 30. @Handbollsförbundet


Finlands landslag värmer upp för sommarens förkval till EM med en landslagsturnering i polska Gdansk i helgen. Med på resan finns två lokala spelare: Linnéa Back från Pargas och Ellen Norrgrann från Åbo.
Bägge spelar numera i Sverige, Back i HK Drott från Halmstad och Norrgrann i Stockholmslaget Nacka. Back (f. 1996) är den äldre och mer erfarna av dem, med elva landskamper på meritlistan. Därmed var det inte någon stor överraskning att hon skulle få landslagskallelsen också den här gången.
– Landslagssamlingarna är något man ser fram emot, det är jätteroligt att få träffa resten och höra hur de har det i sina klubblag. Dessutom är det roligt med variation, när man möter de spelare från andra länder får man motivation att satsa hårdare själv, säger Back.
Norrgrann å sin sida är född 2001 och yngst i landslaget. Hon gjorde sin debut i VM-kvalet i december och har hittills spelat tre matcher i damlandslaget.

Svårbedömda motståndare

Landslaget spelar sammanlagt tre matcher i Polen. I tur och ordning möter man Polens, Rumäniens och Spaniens B-landslag.
– Det är svårt att säga hur tufft motståndet är, vi har ännu inte gått igenom några klipp av hur de spelar. Jag vet åtminstone att Rumänien har ett hårt A-landslag, men eftersom det är B-laget vi möter så vet man inte, säger Back.
Helgens landslagsmatcher är en uppvärmning inför förkvalet till EM. Det spelas i månadsskiftet maj-juni, och Finland möter då Israel, Grekland och Luxemburg.
– Vi har flera nya spelare i truppen så det vore viktigt att vi lyckas spela ihop oss nu i helgen, så att alla hittar rätt roll, menar Back.
När det sedan vankas förkval till EM är målsättningen klar – att vinna. Bara ett lag går vidare till det egentliga EM-kvalet. Innan dess finns det dock några detaljer att slipa på.
– Under tidigare turneringar har de sista matcherna lämnat mer att önska. I helgen ska vi jobba på att hålla oss fokuserade genom hela turneringen, så att vi presterar också i slutet.
Truppen till förkvalet offentliggörs i ett senare skede. EM spelas i Norge och Danmark i december 2020.

Helgens landslagstrupp

Linnea Back (HK Drott), Suvi Erhovaara (KyIF), Wilhelmina Wolff (IFK Örebro), Annika Näräkkä (Tyresö), Malin Wilen (GT Söder), Anna Lindholm (Dicken), Ella Holopainen (HIFK), Jessika Gammals (Dicken), Tove Salokivi (Dicken), Erica Gustafsson (BK-46), Emma Aarnio (Västerås), Ellen Norrgrann (Nacka HK), Johanna Hilli (Kristianstad), Lotta Kulju (IF Hellton)

Matchschemat

Fredag klockan 14.15 Finland – Polen B
Lördag klockan 13.00 Finland – Rumänien B
Söndag klockan 11.00 Spanien B – Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter