Förflytta dig till innehållet

Axxell och yrkesutbildningen är mera än sitt utbud

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I ÅU 8.4.2021 framkommer i artikeln om studerandes val mellan gymnasium och yrkesutbildning en mycket snäv och gammalmodig syn på yrkesutbildningen.

Vi lever i en föränderlig värld och till yrkesutbildningen kan man mycket bra också komma för att fundera vad man vill bli. Alla studerande gör en personlig studieplan och alla studerande karriärplanerar. Man gör val av examensdelar, ämnen, praktikplatser mm. utgående från intressen, möjligheter och framtidsplaner. Gör man felval så gör man ett nytt val – ett avbrott är verkligen ingen katastrof och inom ramen för det livslånga lärandet så får man räkna det man tidigare lärt sig till godo.

Utbildningar och yrken som inte finns i vårt utbud (i Pargas) kan man ordna till exempel med läroavtal behöver man inte så ofta resa från hemorten. Delar av utbildningar kan man ta i Pargas och senare ta sig till annan ort. Man skall heller inte stirra sig blind på vad som finns i den gemensamma antagningen – det finns flera utbildningar lämpliga också för unga utanför den.

Yrkesutbildningen är mera än den egna branschens yrkesmässiga innehåll. Framtid och förändringskompetenser, ss. kommunikation och företagsamhet, satsar vi mycket på. Arbetslivet säger att de vill ha anställningsbara typer och när man ber dem öppna upp de kompetenser som kännetecknar en anställningsbar typ handlar det just om de nyckelkompetenser som finns på vår agenda i alla branscher.

Vi i Axxell har direkt samarbete med yrkeshögskolorna – redan under utbildningen i Axxell avlägger många av våra studerande studier på högskolan. Ett arrangemang som förkortar studierna i hela studiestigen med upp till ett år och som i de flesta fall också garanterar en plats i högskolan (kräver 30 studiepoäng). Gymnasiet är inte den enda vägen för att komma vidare till fortsatta studier.

I artikeln sägs lite vilseledande att man i Pargas man inte kan bli servitör utan man måste bli kock. Man söker till grundexamen i restaurang- och cateringbranschen i vilken såväl kock som servitör ingår. Blir man kock kan man trots det välja mera än hälften av de yrkesinriktade examensdelarna inom serveringssidan. Och i dag skall servitören kunna berätta om maten precis kocken kunna komma till kundens bord. I den branschen är det oftast inte antingen eller utan både och.

Av de som nu går ut grundskolan kommer ca 60 procent att jobba med yrken som ännu inte är finns. Den som väljer sin utbildningsväg idag kommer inte för att få ett yrke som hen sedan skall vara verksam i resten av sitt liv. Valet av utbildning idag är inte ett val för livet utanför de kommande åren. Arbetsplatserna har också idag en stor roll när det gäller att skola sin personal.

Yrkesutbildningen ger alltså många flera alternativ än det explicita val den unga gör i den gemensamma ansökan. Och ansökningen till alla våra utbildningar är öppna året om.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter