Förflytta dig till innehållet

Avfallshantering och avfallsavgifter — vem ser till fastighetsägarens bästa?

Håkan Westergård (Norrskata) anser i en insändare i ÅU 11 september 2019 att LSJH avfallsavgiften är både orättvis och horribel. Jag ger några exempel på delorsaken till den höga avgiften och kanske också de mest avgörande.
I måndags offentliggjorde Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) att man går in i ett pilotprojekt för att ta hand om avlagda textilier. Projektet har erhållit extern finansiering men det är helt klart att inte alla kostnader täcks som löner och utrymmen utan de faller på på hushållen. I Sverige jobbar man för att införa producentansvar för textilier men vad tänker den finska regeringen göra?
Det svenska företaget Renewcell har redan lösningen på det man försöker ”uppfinna” en gång till i Finland? Har LSJH överhuvudtaget sett efter om det finns existerande lösningar för att ta hand om avlagda textilier på marknaden innan man engagerat sig? Det är såklart alltid bra med konkurrerande lösningar men den stora frågan är att skall LSJH som finansieras av hushållen faktiskt gå längre än att se till att inga textilier hamnar i det avfall som bränns?
Inom EU och i Finland finns det ett EU-direktiv som säger att det är producenten/importören som skall ta hand om förpackningarna efter att konsumenten inte mera använder dem. Hanteringsersättningen betalas av konsumenten vid inköpstillfället.
Rinki är en producentansvarsorganisation för förpackningar som har bildats i landet för att sköta insamlingen. De tolkar avfallslagen som så att ifall konsumenten sätter förpackningen i ”hushållsavfallet” så upphör deras ansvar om den inbetalda avfallsavgiften tillfaller producenterna/importörerna. Hur många är medvetna om det? Nej, det är ej heller den lokala matvaruaffären som erhåller dina pengar utan de betalar dem vidare till sina leverantörer.
LSJH har ej heller något intresse för att lägga sig i och påpeka att det är fel för de behöver alla förpackningar och mer därtill eftersom de även är involverade i det nya värmeverket som byggs som bäst i Salo. Håkan och övriga fastighetsägare hamnar nu en andra gång att betala för insamlingen av förpackningar vilket såklart medför till högre avfallsavgift. Det börjar mer och mer likna att det finns ett systemfel inbyggt i avfallslagen eller tolkar Rinki och LSJH lagen ”som djävulen tolkar bibeln” = på det sätt som passar dem själva bäst?
Det är kommunerna som är ägare/uppdragsgivare till LSJH så det är kommunens förtroendevalda och tjänstemän som skall se till att LSJH sköter sitt uppdrag? Känslan som infinner sig är dock den att det verkar som om LSJH har fått helt fria tyglar att agera för det är helt tyst från ägarnas sida oberoende vad som händer och vilka frågor som ställs? Det finns ingen som ser till fastighetsägarnas bästa för att hålla nere avfallsavgiften utan snarare tvärtom?
Jag läste en artikel i Turun Sanomat för 10 – 15 år sedan där man påstod att inom en snar framtid så skall den offentliga inblandningen i avfallshanteringen/ta hand om returmaterial vara lika med 0 %. Det skulle uppnås med utökat producentansvar vilket också den nya tillträdda EU kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer att driva extra hårt på.
Det är därför anmärkningsvärt att kommunerna har gett tillåtelse att LSJH blivit en organisation som sysselsätter ca 80 personer på heltid och 20 personer på deltid. Vi pratar om en organisationer som inom kort bör upplösas eftersom det finns inget uppdrag?
De senaste åren har man fört en långtgående diskussion och att vården bör konkurrensutsättas så att privata aktörer skall få en möjlighet att komma in på vårdmarknaden.
Det verkar som om det är helt OK att lägga medborgarnas liv i privata händer men att den privata sektorn skulle klara av att ta hand om utslitna kalsonger/trosor av befolkningen igen är en helt omöjlig tanke?
Krister A. Martell
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter