Förflytta dig till innehållet

Avfallsförbränning är miljövänligt och producerar nyttig energi

”Energivärdet i sopor är för det mesta så dåligt att man måste tillföra annat bränsle för att allt ska brinna så effektivt som möjligt” skriver Stefan Holmström i ledaren den 9 maj.
Detta är fullständigt fel. Brännbart avfall har så stort positivt energivärde att man ofta måste kyla rosten med vatteninsprutning. Extra bränsle behövs bara vid uppstart. Till och med bioavfall som innehåller ganska mycket vatten har positivt energivärde! Åbos förbränningsanläggning som skrotades för att den inte riktigt klarade EU:s stränga kväveoxidkrav stod för fem procent av stadens fjärrvärme. Nu får någon annan denna energinytta. Och transporterna bränner dieselolja.
Moderna förbränningsanläggningar som uppfyller EU:s krav har dessutom rökgaskondensering, vilket betyder att även vattnets ångbildningsvärme återvinns som fjärrvärme. Dessutom separeras partiklar, svaveloxider, kväveoxider, giftiga gaskomponenter och tungmetaller nästan hundraprocentigt från rökgaserna. Tekniken kostar mera än vad den återvunna energin inbringar vilket kanske orsakat Holmströms missuppfattning.
Plastavfall är ett minimalt problem i Finland eftersom plasten insamlas (med undantag av lite som slarviga typer slänger i naturen). Återanvändning i all ära, men förbränning behövs i det skede då plastmaterialet blivit så dåligt att det inte mera duger som material. Återanvändning kan minska det materialflöde som går till förbränning men aldrig helt ersätta förbränning.
Åbos avloppsvattenrening avskiljer 99 procent av all mikroplast i avloppsvattnet. Men om slammet används (efter biogasning) som gödsel, så hamnar mikroplasten i naturen. Slamåteranvändning som gödsel innebär alltid anrikning av urbana miljögifter i naturen och i livsmedel. Slammet borde förbrännas och EU kommer nog snart att kräva förbränning av avloppsvattnets rötslam. Men först måste en hel del gröna myter motarbetas med sakargument.
Separatinsamlingen av hushållens matavfall är ett av de mest idiotiska påhitten jag känner till. Matavfall är ett utmärkt biobränsle som dessutom stabiliserar rostens temperaturprofil.
Den rätta platsen för potatisskal, smutsiga hygienartiklar och möglig pyttipanna är kökspåsen med brännbart avfall.
Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter