Förflytta dig till innehållet

Även i år var det många i Åbo som spenderade självständighetsdagen med att stå i brödkö

Operaatio Ruokakassi har traditionellt ordnat sin självständighetsfest på salutorget men i och med torgparkeringsbygget har de flyttat evenemanget till Domkyrkotorget. Foto: Patricia Torvalds-


Under tjugo år har den kristna biståndsorganisationen Operaatio Ruokakassi ordnat en självständighetsdagsfest för mindre bemedlade i Åbo.
Under evenemanget som äger rum vid Domkyrkotorget delas det ut matkassar och kläder, bjuds på soppa och kaffe med bröd samt ordnas program i form av musikuppträdanden och tal.
Årligen deltar 800–1 000 personer i evenemanget som möjliggörs av tiotals frivilliga.

För Sirkka Lemberg är självständighetsdagen en viktig högtid. Foto: Patricia Torvalds.


Sirkka Lemberg hör till dem som kommit till torget för att delta i festligheterna. Hon tycker stämningen och programmet på torget är bra.
— I dag firar vi det fria Finland, det här är en viktig dag för mig, säger hon.

Operaatio ruokakassis verksamhetsledare Jari Niemelä tycker inte folk ska behöva stå i brödkö i en välfärdsstat. Foto: Patricia Torvalds.


Jari Nieminen, verksamhetsledare vid Operaatio ruokakassi, lyfter fram vikten av att evenemanget ordnas på en offentlig plats eftersom det här är ett sätt att uppmärksamma att det finns många som behöver mathjälp också i Finland.
— Jag har många gånger funderat på hur det är möjligt att vi klarade ett krig mot en överlägsen motståndare men inte klarar av att lösa det här problemet. Jag tror att om det fanns tillräckligt med välvilja skulle också den här situationen gå att lösa, säger Nieminen.

Maarit Helin har under flera år frivilligarbetat under självständighetsfesten. Foto: Patricia Torvalds.


Inför evenemanget har organisationens frivilliga kokat soppa som ska räcka till minst tusen personer.
— Det är hönssoppa kokad med kärlek, konstaterar Maarit Helin, som varit med som frivillig under evenemanget i ett flertal år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter