Förflytta dig till innehållet

Autolainojen vertailu voi tuoda säästöjä

ANNONS

Auton ostaminen on tavallisten kotitalouksien yksi suurimpia hankintoja ja se rahoitetaan tyypillisesti säästöjen lisäksi lainalla. Autolaina kannattaa aina kilpailuttaa, sillä lainavertailu takaa halvimman lainan löytämisen.

Autolainan valinta riippuu yleensä lainanhakijan omasta tilanteesta. Useiden pankkien ja rahoituslaitoksien myöntämät autolainat ovat tavallisesti suuruudeltaan 2000-60 000 euroa. Jos autoa ostetaan myymälästä, vaaditaan siihen usein vakuus, kuten ostettava auto. Vakuudeton laina taas sopii erityisesti yksityishenkilöiden väliseen kaupankäyntiin. Vakuudellinen autolaina on edullisempi, mutta sen edellytyksenä on, että laina haetaan pankista tai suoraan automyymälästä.

Pankki ei hyväksy yleensä ostettavaa autoa vakuudeksi, vaan siihen vaaditaan muuta omaisuutta. Vakuudeton autolaina on puolestaan hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta sen kustannuksia voi keventää usein autolainan kilpailuttamisella. Autolainojen kilpailuttaminen on siis hyödyllistä, joten vertaile autolainaa aina ennen kuin teet päätöksen. 

Autolainojen tarjoukset poikkeavat toisistaan

Kun lainasumma ja lainamuoto on selvitetty, voi lainanhakija alkaa tutkailla lainansaantiin liittyviä mahdollisuuksiaan vertailemalla lainanantajien ja pankkien tarjontaa. Autolainojen vertailu on hyödyllistä, sillä se takaa useimmiten sopivimman ja edullisimman lainan löytämisen. Monet autolainan vertailua tarjoavat sivustot kokoavat sivuilleen eri lainantarjoajien tarjontaa, jotka voivat helpottaa kilpailutusta ja vertailua. Lainanhakija voi vertailla eri toimijoiden vaihtoehtoja ja valita harkinnan jälkeen itselleen sopivimman autolainan. 

Kun lainasumma on tiedossa, voi lainanhakija pyytää lainanmyöntäjiltä tarjouksia. Tässä kohtaa kannattaa muistaa, ettei lainatarjous ole vielä sitova lainanhakijalle, vaan hän voi pyytää tarjouksia ja olla halutessaan hyväksymättä mitään niistä. Verkossa haetuilla lainoilla on myös kahden viikon palautusoikeus, jos lainanhakija kokee autolainan sittenkin tarpeettomaksi. 

Edullisen autolainan löytäminen vaatii paneutumista

Autolainan edullisuuteen vaikuttavat lainan yksityiskohdat, joita ovat esimerkiksi korko ja muut kustannukset. Nykyään jotkut rahoitusyhtiöt tarjoavat lainoja nollakorolla, jossa korkoa ei ole, mutta ne eivät kokonaiskuvassa ole automaattisesti edullisimpia. Tämä johtuu siitä, että lainan kustannuksiin vaikuttavat myös todellinen vuosikorko ja laina-aika. Nollakorkosopimuksissa kannattaa myös selvittää koron pysyvyys, sillä se voi nousta yleisten korkojen mukana. 

Todellinen vuosikorko on siis yksityiskohta, jota lainanhakijan kannattaa erityisesti silmäillä, koska se antaa paremman käsityksen lainan kustannuksista. Sen lisäksi lainan hintaan vaikuttaa myös laina-aika. Laina-aika voi vaikuttaa houkuttelevalta matalien kuukausimaksujensa ansiosta, mutta kokonaisuudessaan se voi muodostua kalliimmaksi. Toisaalta matalien korkojen aikana ylimääräisen rahan sijoittaminen voi tuottaa enemmän rahaa verrattuna lainan lyhennyksistä koituviin säästöihin. 

Tärkeää, ellei tärkeintä auton hankinnassa ja siihen liittyvässä autolainassa on kartoittaa oma taloudellinen tilanne ja riskinsietokykynsä. Sen voi aloittaa helposti listaamalla oman taloutensa tulot ja menot. Jos haluaa säästää pitkäjänteisemmin, voi asiassa mennä eteenpäin laatimalla suunnitelman esimerkiksi muuttuvien menojen karsimisesta ja ylimääräisten tulojen kartuttamisella. 

Säästäminen ja budjetointi on aina kannattavaa, sillä se auttaa hallitsemaan taloutta paremmin ja arjen pyörittäminen on usein mielekkäämpää. Se auttaa myös hahmottamaan omia lainamahdollisuuksia, jolloin tiedossa on paremmin esimerkiksi, kuinka suuren lainan voi ottaa, jotta sen pystyy maksamaan kohtuullisissa puitteissa takaisin. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter