Förflytta dig till innehållet

Ännu hinner du anmäla dig till ÅU:s VM-tippning – stänger 17.59 i dag

Johan Backas
fotbollsmatch på stadion
De senaste VM-turneringarna har omringats av omfattande rykten av korruption. Här möter Brasilien Serbien i Moskva.

ÅU ordnar också i år en tippning för fotbolls-VM. Men den här gången var det inte lika självklart som tidigare år.

Också vi tog oss en funderare inför spektaklet som ordnas i Qatar.

Efter all korruption, avsaknaden av mänskliga rättigheter och alla tusentals döda arbetare måste man fråga sig om det är rätt att uppmärksamma VM alls?

Amnestys verksamhetsledare i Finland, Frank Johansson , sade nyligen till Yle att man borde bojkotta så gott som all toppfotboll om man av moraliska eller etiska skäl bojkottar VM. Orsaken är den makt som arabländerna har också i den europeiska klubbfotbollen, både genom ägarstyrning och sponsorering.

– Om du tittar eller inte saknar betydelse för situationen i Qatar, då gör du det bara för att du själv ska känna dig bättre. I stället för att låta bli att titta på mästerskapet borde man aktivt delta i de protester som säger att Fifa borde göra någonting mer, säger Johansson till Yle.

Inte heller mänskorättsorganisationen Human Rights Watch tycker att en bojkott är rätt väg att gå, utan att evenemang likt VM kan användas för att lyfta fram de problem som finns i Qatar.

Så visst kan man njuta av fotbollen också i detta VM. Men utan att glömma vad som ligger bakom den.

Här kommer du till tippningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter