Förflytta dig till innehållet

ÅU:s läsare får mer nyheter – nytt samarbete inleds med Svenska Yle

Arkiv/Johan Backas
Man
Tom Simola, ÅU:s chefredaktör.

ÅU:s papperstidningsläsare ska få en ännu bredare palett av nyheter.

Den  1 mars startar ett banbrytande samarbete mellan ÅU och Svenska Yle. ÅU kommer då att börja publicera en del av Svenska Yles inrikesartiklar i sin papperstidning.

– Genom samarbetet med Svenska Yle kommer de som läser ÅU:s papperstidning att få ett bredare innehåll, säger Tom Simola, chefredaktör för Åbo Underrättelser. 

Test i sex månader

Under en provperiod på sex månader får Åbo Underrättelser publicera Yle-nyheter i papperstidningen.

 – För Yle är det här ett sätt att stötta mediebranschen och att nå ut till fler finländare. Svenska Yle vill vara lyhört för de önskemål om samarbete som förs fram av de kommersiella medierna. Vi hoppas att samarbetet ska gynna både den finlandssvenska mediebranschen och den finlandssvenska publiken, som får ta del av både god lokaljournalistik och en högklassig bevakning av Svenskfinland och Finland, säger Svenska Yles ansvariga chefredaktör Johanna Törn-Mangs.

Det lokala fortfarande prioriterat i ÅU

Tom Simola säger att det lokala fortfarande är prioritet nummer 1 i ÅU. Men tidningen har en lång tradition av att också erbjuda inrikesnyheter, och det strävar ÅU efter att kunna erbjuda också i fortsättningen.

— Vi väntar med spänning på läsarnas respons. Vi kommer att vara mycket lyhörda för läsarnas signaler: Hur viktigt är det att ÅU utöver det lokala erbjuder inrikesmaterial?

För ÅU innebär samarbetet bland annat att ännu större fokus kan läggas på att erbjuda lokalnyheter. 

— De senaste året har vi mer än fördubblat antalet nyheter från uttryckligen Åbo. Pargas och Kimitoön är fortsättningsvis givna kärnområden där vi är starkt närvarande. Vi vill också profilera oss ännu starkare i Åbos kranskommuner, säger Tom Simola.

Västerut och österut

Simola säger att ÅU framöver dessutom riktar blicken både västerut och österut från kärnområdet.

— Vi har märkt att hela sydvästra Finland och Åland intresserar våra läsare.

Samarbete med begränsningar

Samarbetet med Svenska Yle initierades av Åbo Underrättelser. Det innebär konkret att redaktionen får plocka texter bland det material som ligger ute på svenska.yle.fi. Innehåll som produceras av Yle Åboland och Svenska Yles övriga lokalredaktioner ingår inte. Samarbetet omfattar nyhetstexter från avdelningarna inrikes, kultur och sport som är producerade av Svenska Yle, vilket betyder att till exempel recensioner, utrikesmaterial, Yle-material på finska och texter från nyhetsbyråer inte kan användas av ÅU.

Pilotprojektet med Svenska Yle är gratis för ÅU. När piloten avslutats i augusti och utvärderats fattas beslut om samarbetet fortsätter.

Om samarbetet anses vara lyckat är tanken att samma möjlighet ska erbjudas alla finlandssvenska tidningar som utkommer minst en gång i veckan och är medlemmar av Opinionsnämnden för massmedier.

Dela artikeln

4 kommentarer: “ÅU:s läsare får mer nyheter – nytt samarbete inleds med Svenska Yle

  1. Tom Simola skrev

    Hej, det korta försöket gäller endast papperstidningen och nyhetskategorierna inrikes, sport och kultur. Vi ska noggrant utvärdera pilotprojektet. Nyheterna på ÅU:s webbsajt kräver prenumeration och inloggning, vilket gör att det inte finns någon enkel eller snabb lösning att kombinera Yles och de kommersiella mediernas digitala nyheter. Yles nyheter ska också ha en annonsfri miljö. Vi får se om vi kan hitta nya samarbetslösningar i framtiden. Den finlandssvenska mediemarknaden är liten, så det är viktigt att fördomsfritt våga prova på nya saker. H. Tom Simola, ÅU

  2. Svante Wahlbeck skrev

    Gäller det här bara papperstidningen. Har YLE förbjudit publiceringen av nyheterna digitalt?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter