Förflytta dig till innehållet

ÅU:s kritiker Ann-Christine Snickars får kulturpris — "Att skriva om sitt liv kan vara en motståndshandling"

En kulturkritiker får pris av stadens kulturkoordinator.

ÅU:s kritiker kulturjournalisten Ann-Christine Snickars fick priset till Christel Holmströms minne av Åbos kulturkoordinator Anna Edgren. Foto: Pia Heikkilä


Kulturjournalisten och kritikern Ann-Christine Snickars, känd bland annat för sina bok- och teaterrecensioner och ACS i Åbo Underrättelser, har fått priset till Christel Holmströms minne i samband med att Åbo författarserie firar sitt 25-årsjubileum.
– Ann-Christine Snickars har också handlett många skrivsugna på kortare och längre skrivarkurser, säger Anna Edgren, Åbo stads kulturkoordinator, som delade ut priset i onsdags.
Edgren lyfter också upp Snickars sakkunniga och inspirerande recensioner och de tvåspråkiga grupper som Snickars har samlat kring lyrik.
– Hon har också länge varit med i arbetsgruppen för Åbo poesidagar och haft en central roll i dess programplanering.

Varmare än Nobels litteraturpris

Ann-Christine Snickars säger att hon nästan är gladare över att få det här priset än om hon hade fått Nobelpriset i litteratur.
– Det handlar inte om prisets storlek utan om vem det är som ger det. Det här känns viktigare och varmare. I dagens läge uppskattar man också att givaren har rena papper, skämtar hon.
Den här hösten leder hon två skrivargrupper, den ena i Pargas i Kombis regi och en annan i Dalsbruk.

Människor skriver av olika anledningar

– Människor skriver av olika anledningar. En del vill ge ut en bok, andra skriver för att formulera sig och skriva ner saker om sitt liv och undersöka hur det blir när man får ner det till pappers. Det är något jag har stor respekt för. I dagens värld när det regnar in stimuli, åsikter och uppmaningar att konsumera överallt ser jag det nästan som en motståndshandling att man vill skriva om sitt eget liv, för sin egen skull.
Snickars var en av lärarna och handledarna för skrivarutbildningen Litterärt skapande som ordnades i sju olika upplagor vid Åbo Akademi i Åbo.
– Det var tolv deltagare per utbildning och många gästföreläsare. Jag tycker att det är en fjäder i hatten för Åbo att skrivarutbildningen ordnades här och inte i Helsingfors.
Fortfarande recenserar hon inte sina tidigare adepter, utan låter någon annan göra det.
Det är andra gången som Åbo stad delar ut priset till den tidigare kultursekreteraren Christel Holmströms minne.
Det första priset som delades ut för fem år sedan då författarserien i Åbo firade sitt tjugoårsjubileum gick till författaren och kritikern Bror Rönnholm.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter