Förflytta dig till innehållet

ÅU:s Freja Rudels i Västanfjärd sa ja till krävande uppdrag – ”Jag kände att jag vill hinna”

Juni Lindström
kvinna med blont hår
Freja Rudels är litteraturvetare från Åbo Akademi och doktorerade 2016 med en avhandling om PO Enquists författarskap. Sedan 2020 skriver hon bokrecensioner för ÅU. Nu är hon med i en jury som utser kandidater för Runebergspriset.

Då ett av de mest ansedda litteraturprisen i Finland ska delas ut är Freja Rudels en av dem som utser kandidaterna.

– Då Finlands svenska författarförening hörde av sig och frågade om jag ville ha uppdraget måste jag först fundera på hur jag ska hinna. Men sedan kände jag att jag vill hinna, säger Rudels.

Författaren Sami Hilvo och kritikern Outi Hytönen är också med i juryn och som sekreterare fungerar tidningen Uusimaas reporter Samu Karvala.

Runebergspriset tilldelas en finsk medborgare eller en person som bor i Finland på heltid. Det är ett erkännande för en insats för skönlitteratur och riktar sig främst till författare av romaner, dikter och noveller.

Juryn som Rudels är med i väljer ut åtta till tio böcker som går vidare till en jury som väljer vem som vinner. Den juryn består av författaren Helena Sinervo, kritikern Teemu Korpijärvi och litteraturforskaren Kaneli Kabrell.

Hundratals böcker med och tävlar

Juryarbetet startade officiellt för en månad sedan och det första mötet hölls förra veckan.

Kandidaterna kungörs i december.

Antalet böcker som kan vara aktuella för priset beror på hur många som ges ut i år.

– Antalet böcker som ska läsas varierar från år till år men en siffra som kastats fram är 300. Till skillnad från Finlandiapriset så kan det också gälla noveller och poesi, inte bara romaner, säger Rudels.

Listan på alla böcker klarnar i takt med att de ges ut. I mitten av november drar man ett streck – man kan inte beakta böcker som kommer senare.

— Men bokåret brukar koncentreras så att den största delen av utgivningen sker innan Helsingfors bokmässa.

Rudels recenserar ungefär 50 böcker per år och ”nöjesläser” ungefär samma mängd.

– I år tror jag att min nöjesläsning kommer att vara Runebergsläsning.

En del av böckerna läser man kanske inte från pärm till pärm, då man inser att alla kanske inte går till topplistan.

Endast 8–10 blir kandidater så det är ett ganska stort urval att välja mellan.

— Men det finns nog många högklassiga böcker, så jag tror att det kanske är mellan 50 och 100 som tävlar om toppen. Det är skönt att vi är tre stycken, så om någon inte har sett en boks storhet så kanske någon annan kan få upp ögonen för den. Alla har ju också sina egna preferenser och utgångspunkter.

Specialansvar för svenskspråkig litteratur

Rudels har också ett specialansvar för svenskspråkig litteratur då de andras modersmål är finska.

— Men nog är det gemensamma beslut som gäller och en av anledningarna till att jag tackade ja till uppdraget är att det är så spännande. Jag läser ganska lite finsk litteratur och nu får jag inblick i ett helt års utgivning samtidigt som jag speglar den finlandssvenska sidan som jag börjar ha ganska bra koll på nu.

Prissumman för Runebergspriset är 20 000 euro. Det delas ut med stöd av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter