Förflytta dig till innehållet

Aura å får egen Allas Sea Pool – samtidigt bromsar coronan in badanläggningsplaner vid Varvsstranden

Det flytande utomhusbadet i Åbo centrum kommer att ha tre simbassänger, en med renat vatten från ån. Foto: OOPEAA/Nordic Urban

Åbo ska få ett flytande utomhusbad på Aura å i Åbo centrum. Det är Nordic Urban, samma företag som driver Allas Sea Pool vid Salutorget i Helsingfors, som expanderar till Åbo.

I samma stil som badanläggningen i Helsingfors kommer flotten på Aura å att ha bastur, en varmare simbassäng, en bassäng med renat åvatten och en mångaktivitetsbassäng som också lämpar sig för barn.

Flytande utomhusbad i Åbo

Företaget Nordic Urban (tidigare Töölö Urban) står bakom projektet.

De driver också Allas Sea Pool i Helsingfors.

Det flytande utomhusbadet på Aura å börjar byggas tidigast hösten 2021.

Flotten blir cirka 120 meter lång och 20 meter bred.

Kommer också att ha en restaurang och stå värd för kulturevenemang.

Finansieras helt med privata medel.

Men det flytande utomhusbadet i Åbo kommer att ha större fokus på olika sorters kulturevenemang. Visionen är att man kunde täcka över bassängerna och ordna till exempel konserter och filmvisningar på den flytande flotten – som också kallats för en kulturflotte. Det flytande badet kommer också att ha en restaurang.

Det flytande utomhusbadet som planeras på Aura å.

Detaljplanen klar till nästa sommar

Nordic Urban vann våren 2019 en tävling om att hyra kajkanten vid Aura å. Åbo stad arbetar nu på en ny detaljplan som ska möjliggöra bygget av åbadet. Markavändningsdirektör Jyrki Lappi säger att detaljplanen kan vara klar och godkännas till sommaren 2021.

— Detaljplanen kan överklagas och då drar projektet ut på tiden, säger Lappi.

Men om allt går friktionsfritt kan badanläggningen börja byggas hösten 2021. Det största jobbet just nu är att planera hur trafiken ska löpa smidigt kring flotten och där kan det uppstå fördröjningar. Parallellt planeras en cykelväg på Östra Strandgatan som går förbi det kommande åbadet.

Nordic Urban planerar flytande utomhusbad också i flera andra städer. I Uleåborg har företaget redan fått bygglov för ett utomhusbad. Företaget har också tidiga markreservationer i Esbo och Stockholm, i Esbo på Kägeludden.

Nordic Urban undersökte också möjligheten att bygga ett havsbad i Vasa.

— Men vi gjorde till slut en linjedragning att vi bara fokuserar på de fem största städerna i Finland, skriver företagets vd och grundare Raoul Grünstein i ett e-postmeddelande.

Det flytande Åbadet i Åbo kommer också att ha en restaurang. Foto: OOPEAA/Nordic Urban

Coronepidemin satte käppar i hjulen för spa

På Varvsstranden närmare Aura ås mynning planeras en badanläggning med offentlig bastu och simbassäng, samt en restaurang. Vulcan Spa fick bygglov redan 2018, men efter det har det inte hänt något. Fastighetsinvesterarna bakom projektet har försökt hitta en partner som vill driva den operativa verksamheten.

En av de fyra delägarna, Marko Edfelt, berättar att de efter långa förhandlingar var i färd med att skriva kontrakt med en samarbetspartner, men sedan började nyheterna om coronaepidemin i Asien komma.

— I mars beslöt vi att ta time out och vänta och se hur läget utvecklar sig, säger Edfelt.

Projektet att bygga en badanläggning på Wärtsiläs gamla varvsområde nära Aura ås mynning är i motvind på grund av coronaepidemin. Foto: Haroma & Partners/Vulcan Spa

Men de har planerat att nästa sommar ha någon sorts service på Varvsstranden, som restaurangverksamhet, trots att den slutgiltiga anläggningen knappast kommer att stå klar.

Det byggs många nya bostadshus på Varvsstranden, som också har blivit ett populärt promenadstråk.

— Men det finns inte så mycket service på den sidan om Aura å, konstaterar Edfelt.

Edfelt påpekar att de betalar en ansenlig hyra för marken där badanläggningen ska byggas så de är motiverade att få i gång projektet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *