Förflytta dig till innehållet

ÅUCS stärker samarbetet med Åland beträffande den ortopediska kirurgin

Stärker samarbetet Åland–Åbo. Ville Äärimaa från ÅUCS samt åländska ortopederna Goran Varda, Johnny Nordman och Erik Widerström. Längst till höger Petteri Lankinen, ortoped vid ÅUCS.


De senaste dagarna har en grupp åländska ortopeder varit på besök vid Åbo universitetscentralsjukhus.
Orsaken är hopp från allas sida om utökat samarbete då det gäller ortopedisk kirurgi.
ÅUCS enhet för sjukdomar i stöd- och rörelseorganen och Ålands hälso- och sjukvård samarbetar redan sedan tidigare.
– Vi hoppas nu att samarbetet blir ännu bättre, det är därför vi har arrangerat så att våra kollegor kan komma och hälsa på oss. Vårt utbyte gäller både patienter och läkare, säger Åboenhetens chef Ville Äärimaa.
Samarbetet mellan Ålands hälso- och sjukvård och ÅUCS är stort redan nu – 75 procent av de som behöver extern vård på Åland får åka till Åbo.
Av antalet remisser till ortopedisk vård får 39 procent av de som får åka till ÅUCS, resten till bland annat Uppsala, Helsingfors eller Stockholm.

Äldre, men rörligare befolkning orsaken till att mera ortopedisk kirurgi behövs

Antalet personer som behöver ortopedisk vård fortsätter öka i Finland liksom i bland annat Sverige.
En allt större åldrande men samtidigt mer rörlig befolkning, samt att allt flera har proteser är en stor del av orsaken. Behovet av komplicerad ortopedisk kirurgi ökar.
Johnny Nordman, ortoped på Ålands hälso- och sjukvård, konstaterar att det är viktigt att ha direktkontakt med kollegorna på ÅUCS.
– Det underlättar också för oss eftersom inte alla i telefonväxeln talar svenska. Genom att veta vem vi ska kontakta i vilket ärende underlättar vi arbetet, säger han.
Överlag är språket något som många Ålandspatienter berömmer då det gäller ÅUCS, konstaterar han. Under de senaste åren har väldigt få klagat, utan de flesta har fått tala sitt modersmål.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter