Förflytta dig till innehållet

ÅUCS tvingades inhibera operation på grund av arbetskonflikt

Nytt folk till ÅUCS. Personal ska fastanställas. ÅU-foto sjukhus

Nytt folk till ÅUCS. Personal ska fastanställas. ÅU-foto sjukhus

Personalen utför inte övertidsarbete. ÅU-foto


Vårdfackens förbud mot övertidsarbete och att byta arbetspass påverkar också verksamheten på Åbo universitetssjukhus (ÅUCS) och akutvården och jouren.
Förbudet inleddes i tisdags och samma dag måste en operation inhiberas på grund av den fackliga stridsåtgärden.
Sjukvårdsdistriktets direktör Leena Setälä önskar att folk inte kommer till jouren i icke-brådskande ärenden.
– Vi är tvungna att kritiskt överväga hur vi ska utföra icke-brådskande operationer som kräver intensivvård. Medborgarnas liv och hälsa måste tryggas, men samtidigt hoppas vi att man inte kommer till jouren i sådana fall som inte är brådskande eller om ärendet kan skötas under dagtid vid hälsovårdscentralerna, säger Setälä i ett pressmeddelande.
Förbudet mot övertidsarbete och att byta arbetspass gör det utmanande att få ersättande personal om någon sjukskrivs.
– Vi har inlett sådan praxis att vi hela tiden får uppdaterad information om arbetskonflikten och dess inverkan och vi har också gått igenom arbetsgivarens möjligheter att hitta ersättande personal till vissa arbetspass, säger sjukhusdirektör Petri Virolainen.
Det är vårdfacken Super, Tehy, JHL, Jyty och JUKO som har utlyst ett förbud mot övertid och byte av arbetspass inom den kommunala sektorn.
De kräver bland annat att löneförhöjning i samma nivå som exportbranschen och kompensation för nedskärningen i semesterpengen som skedde i och med konkurrenskraftsavtalet.
Det tidigare kollektivavtalet löpte ut den sista januari och den kommunala sektorn är nu i ett avtalslöst tillstånd. Med dessa påtryckningsmetoder vill facken sätta press på att få ett nytt avtal till stånd i enlighet med deras krav.
Läs också: 
Vårdfack utlyser förbud mot övertid – personalbrist utmaning i Åboland
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter