Förflytta dig till innehållet

ÅUCS blir först i Finland med ny apparat för avbildning av hjärnan – halverar undersökningstiden

Skyltar med sjukhusbyggnad i bakgrunden.

ÅUCS. ÅU-foto


I år kommer en ny PET-magnetavbildningsapparat att anskaffas till PET-centrum på Åbo universitetscentralsjukhusbacke. PET- och magnetundersökning används för att ta bilder av hjärnans struktur och funktion.
I dagens läge görs PET- och magnetundersökningarna var för sig, vilket tar cirka två timmar. Med den nya apparaten kan man ta dess samtidigt och därmed förkorta undersökningstiden med hälften.
Bilder som tas var för sig är inte heller lika exakta som om man tar dem på en gång.
I början ligger de viktigaste tillämpningarna inom cancerundersökningar. Man kommer också att ha nytta av apparaten inom hjärtundersökningar. Dessutom blir priset för undersökningarna lägre.
– Om avbildningstiden halveras sjunker kostnaderna per patient och därmed också också priset på PET-magnetundersökningar, säger PET-centrumets direktör Juhani Knuuti.
Enligt docent och hjärnforskare Lauri Nummenmaa är simultan PET- och magnetundersökning ytterst viktig inom hjärnforskning.
– Med hjälp av apparaten kan vi för första gången samtidigt mäta hjärnans struktur och funktion, vilket såklart gör undersökningen betydligt snabbare.
I Norden finns bara en apparat av det här slaget, i Uppsala.
PET-centret är ett nationellt undersökningscentrum som är gemensamt för Åbo universitet, Åbo Akademi och Åbo universitetscentralsjukhus.
PET står för Positronemissionstomografi, en medicinsk avbildningsteknik som möjliggör framtagning av tredimensionella bilder av till exempel ämnesomsättningen i hjärnan och hur olika preparat rör sig i kroppen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter