Förflytta dig till innehållet

ÅU-podden: Det intrikata stadsdirektörsvalet i Åbo

(Du som använder mobil: Efter att du klickat på play-triangeln kan du klicka på ”Listen in browser” för att lyssna direkt i webbläsaren.)

ÅU-podden är tillbaka – med Yle Åbolands Ville Hupa som gäst!

Tillsammans med ÅU:s Dan Lolax och Jean Lindén diskuterar han det intrikata upplägget inför valet av ny stadsdirektör i Åbo, där en ensam socialdemokratisk tjänsteman möter tre samlingspartister.

Dan Lolax konstaterar att direktörsposten är extra viktig just nu.

– Vi vet att de stora städerna, och där tänker jag mig att Åbo ingår, har klagat på att man förlorar för mycket makt i de stora reformerna, till exempel när det gäller sjukvården. Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori har sagt att de stora städerna måste jobba tillsammans nästan som en motvikt till den statliga reformivern.

Men vilken av de fyra kandidaterna är det bästa valet – och vilken är det sannolika valet?

Är det den (förhållandevis) unga Åbobon Minna Arve, Kari ”några år till pensionen” Häkämies, Jukka ”tjänstemannen” Virtanen eller Ville Itälä, som är på jakt efter ett jobb när han återvänder från EU?

Både Lolax och Hupa tror att stadsfullmäktiges val den 16 oktober står mellan samlingspartisten Arve och socialdemokraten Virtanen, med fördel Arve.

– Jag tror att Samlingspartiet plockar fram Arve, och jag är inte säker på att De gröna vill ta en fajt med dem så här tidigt i mandatperioden, säger Hupa. Det kommer garanterat att skapa spänningar om De gröna ställer sig bakom Virtanen, och de behöver kanske Samlingspartiets stöd i andra frågor. Jag tror också att SFP går med Samlingspartiet. Så här ser det ut just nu, men på måndagen kan det vara annorlunda!

Mer valmatematik och funderingar kring de fyra kandidaternas plus och minussidor i ÅU-podden.

Ni hittar den på ÅU.fi (klicka på ”bloggar & poddar” uppe i menyn), Itunes, Soundcloud och i er favoritpoddapp. Prenumerera på ÅU-podden i en poddapp så missar ni inget avsnitt.

LÄS OCKSÅ: Pahta och Nygrén hoppas att Åbos nya stadsdirektör betonar svenskan (ÅU 29.9.17)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter