Förflytta dig till innehållet

ÅU-nallen Åke Ursus besökte Dalsbruk – fick åka pulka, besöka djurdoktorn och äta ”karaportion” med skinklasagne

ÅU firar 200. I samband med det har en ny tradition fötts!

ÅU har fått två nallar som vill hälsa på barn runt om i Åboland och Raseborg.

Åke och Åsa Ursus har donerats till ÅU av Mannerheims barnskyddsförbund.

De är lika gamla och vill veta allt om hur det är på dagis.

Åke och Åsa får åka runt till daghem i regionen. Där får de uppleva barnens vardag och hänga med på spännande äventyr.

Åke och Åsa behöver inte frysa, då de har fått varsin tröja i ÅU:s gula färg, stickade av ÅU.

Åke fick tidigare besöka daghemmet Port Arthur i Åbo.

Nu är det dags för barnen i Dals förskola i Dalsbruk på Kimitoön att berätta om nallens besök där.

Dals förskola
Tuovi och Maria visar sina Trulle-böcker som de snart ska börja jobba i för ÅU-nallen.

Tisdag 2.4

Till förskolan i Dalsbruk hade det kommit en ny gäst, en ÅU-nalle. Vi röstade om hen skulle heta Åke Ursus eller Åsa Ursus. Det blev Åke.

Vi presenterade oss för Åke och hälsade honom välkommen till Dals förskola. Vi bestämde att barnen parvis skulle få ta hand om Åke.

Under den gemensamma samlingen berättade vi för Åke vad vi gjort under påsken. En del hade varit påskhäxor, några hade hälsat på släktingar. I dag tog Maria och Tuovi hand om Åke: de gungade och åkte linbana med Åke. Ute var det vår!

I Trulleboken försökte vi hitta figurer som var lika vända och så dansade vi till Gädda och gänget på Youtube. Till lunchen fick Åke sitta i ett litet ämbar för att inte bli smutsig. Vi gick till skolans matsal. Potatislåda fick vi till lunch. ”Riktigt god!” tyckte barnen och Åke.

Efter det blev det sagostund i förskolans röda soffa. Åke tyckte att sagan var spännande och att det var skönt att vila. Vi frågade Åke vad han tyckte om att komma till förskolan.

– Han tyckte det var spännande, för han har inte varit i Dals förskola förut. Han tyckte det var roligt att träffa alla förskolebarn, säger den dagens ansvarspersoner Tuovi och Maria.

Förskoledagen slutade klockan 12.30 med att barnen tog Åke till djurdoktorn och alla fick leka.

Efter tack för idag-sången åkte ett barn hem med skolskjuts och de andra fortsatte i småbarnspedagogik.

Dals förskola
Det blev vinter igen. Maja och Liam gungar med ÅU-nallen i spindelgungan.

Onsdag 3.4

Dagen började med samling. Liam och Maja tog hand om Åke. Efter god morgon-sången såg vi hur dagens program ser ut. Vi har havstema och tittade på kartan var Östersjön finns. Vi fick träffa Gäddan och gänget från Pargas och så såg vi på film om hur det ser ut i havet.

Efter det gick vi ut. Det hade kommit mycket snö under natten. Åke gungade i spindelgungan med Liam och Maija, där blev han inte våt.

Efter lunchen lyssnade vi på saga (Lasse och Majas detektivbyrå). Vi satt alla i soffan med Åke mellan oss. Barnen byggde ett slott av mjuka klossar till Åke, som fick vara kung över djuren! Efter det fanns det ännu tid för veterinärleken.

Dals förskola
My och Alfred visar vilken saga vi läst för ÅU-nallen.

Torsdag 4.4

I dag var det My och Alfred som tog emot Åke på morgonen. My tog med Åke i frissaleken. Åke blev kammad runt ögonen så att han kunde se bättre. Han fick ett halsband som han tyckte var fint.

Barnen delades sedan i två grupper. Åke fick spela spel på pekplattan med My och sedan färglägga en öronmanet med Alfred. Tystisfigurerna på bordet hjälpte barnen att jobba tyst.

Specialläraren Andreas kommer på torsdagar och jobbar med olika barn. I dag fick Åke gå med barnen för att jobba med matteuppgifter i skolans klassrum. Annorlunda och spännande!

Före maten hann vi ännu åka pulka. Det gick med sådan fart att Åke flög av, men han satte bara tummen upp! Alla skrattade och hade roligt.

Till lunch fick vi skinklasagne. Alfred tog en riktig ”karaportion” och My tyckte att det var jättegott. Efter maten vilade vi i soffan med Åke och lyssnade på sagan Håkan Bråkan och potatismysteriet. Både barnen och Åke tyckte att det var en rolig bok.

Dals förskola
Alfred och ÅU-nallen i matsalen.

Fredag 5.4

Förskolan startade med att Wilhelm och Casper byggde tågbana med kompisarna och Åke. Åke såg energitåget köra i väg på den nya tågbanan. (Det är ett laddningsbart tåg som barnen kallar för energitåget).

Under samlingen visste Wilhelm att det är den 5 april i dag och då märkte vi att han och Alfred har namnsdag följande dag. Grattis!

Vi sjöng historien om tre fiskar små, där mamman säger att simning är sunt. Vi pratade om att vi ska bada i Kasnäs badhus i maj. Nästan alla hade varit där förut.

Sen var det dags för matematikboken. Vi delade bullar och övade på talpar till 3–7. Sen var det dags för rörelsepaus. Den var ny och fick tummen upp. ”Superbra!” sade Casper och Wilhelm.

Dals förskola
Casper visar dagsprogrammet för ÅU-nallen.

Vi såg på stora skärmen, vi hoppade över katter, hukade för fåglar, snurrade i en orkan och lade oss på rygg under en fjäril.

Efter det målade vi färgläggningsbilder av gädda, flundra, öronmanet, mört och blåmussla. Alla valde olika bilder.

Vi gick ut för att leka: vi spelade boll i snön. Åke tyckte det såg roligt ut.

Maten var jättegod: ris och kebab. Åke tog en extra stor portion. Efter maten fick Åke sova innanför Caspers fleecejacka då vi lyssnade på saga. Den handlade om vattenlopporna Coco och Bosmina (av lokala Satu Zwerver samt Eivor Lindgård). Åke tyckte det vad skönt, för han hade studsat upp i luften med Wilhelm och Casper ganska ofta under dagen.

Dals förskola
Elmer håller balansen tillsammans med ÅU-nallen på gymnastiklektionen i motionshallen.

Måndag 8.4

I dag tog Ophelia och Elmer hand om Åke Ursus. Under samlingen fick Åke sitta i Ophelias famn. Vi sjöng om fiskarna i Medelhavet och så fick vi höra och se en faktabok om abborren.

Sedan gick vi till motionshallen för att ha redskapsgymnastik. Först hade vi springlek, skepp, land och hav, och då gällde det att lyssna. På redskapsbanan hoppade vi sedan jämfota på sifferplattor, slog kullerbytta, rullade, tog lyra med stor och liten boll, balanserade på bänk, klättrade i ribbstolar och hoppade rep. Åke fick balansera med Elmer och rulle med Ophelia. Vi avslutade med avslappning.

Från Utbildningsradions Slappis-serie läste Siri Fagerudd en saga och vi spände och slappnade av kroppsdelar.

bnalle o barnDals förskola
Elmer och Maja leker i veterinärleken tillsammans med ÅU-Nallen.

Före lunchen var vi ute i solen och barnen gungade med Åke. I matsalen mötte vi sedan Nalle Puh som ville ha nya vänner då Nasse var sjuk. Ophelia, Elmer och Åke gav Nalle Puh en stor kram!

Efter god mat lyssnade vi på saga: Fotboll ABC. Bra saga, tyckte Elmer, Åke och Ophelia. Åke fick för sista gången leka med barnen. Ophelia tog honom med i frissaleken och till djurdoktorn. Vi bestämde att vi behöver ha en avskedsfest för Åke Ursus följande dag.

Dals förskola
Vi avslutade veckan med en liten fest för ÅU-nallen, där han fick träffa andra Nallar som finns i förskolan.

Tisdag 9.4

Vi hade avskedsfest under samlingen. Åke satt i soffan med förskolans nallar, Gäddan och gänget. Vi pratade om att ÅU fyller 200 år och sjöng Nallesången för Åke. Barnen fick blåsa varsin serpentin på Åke och gänget. Det bjöds på frukt och lakrits. Lakrits hade barnen fått som belöning då vi tidigare var till Hannahemmets dagcenter för att sjunga för dem.

Vi tog våra Nallekort med olika känslor och alla fick turvist säga hur Åke känt sig under veckan som gått. Oftast hade Åke varit glad, men lite arg då han inte kunde hoppa rep, ta lyra och sparka boll. Barnen tyckte att med lite övning skulle det nog bli bra.

Eftersom veckan bjöd på sådant snöoväder på skogsdagen, fick Åke inte chansen att hänga med till skogs.

Dals förskola säger tusen tack till Åke Ursus och ÅU.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter