Förflytta dig till innehållet

ÅU-kolumnist får pris för sitt arbete för miljön – Östersjöfonden belönar Saara-Sofia Sirén med 10 000 euro

Anja Kuusisto
kvinna står på Eriksgatans trottoar
Saara-Sofia Sirén skriver kolumner för ÅU och är ledamot i riksdagen och i Åbo fullmäktige. Hon ställer inte upp i sommarens kommunalval.

Riksdagsledamot Saara-Sofia Sirén (Saml) från Åbo får Östersjöfondens Lasse Wiklöf-pris på 10 000 euro. Hon belönas för sitt arbete och stora engagemang för Östersjön.

I prismotiveringarna sägs bland annat att hon i riksdagen ihärdigt har fört Östersjöns talan och lyfter fram aktuella frågor om miljön och havets tillstånd. Sirén säger sig vara mycket tacksam för priset.

– Det är en stor ära att få utmärkelsen och jag uppskattar det verkligen. Jag bor och har bott vid havet större delen av mitt liv och rör mig i skärgården med min familj. Det har varit sorgligt att se hur illa havet mår.

Hon säger att hennes oro för miljön var en av orsakerna till att hon gav sig in politiken för 13 år sedan och engagerade sig i miljöfrågorna.

– Jag älskar Östersjön och vill arbeta för att förbättra dess tillstånd. Jag vill att mina barn ska kunna simma och njuta av havet.

Sirén är också kolumnist vid ÅU.

Östersjöfondens pris tilldelades verkställande direktör FD Kaisa Kononen , och efterträdaren Dr Andris Andrusaitis, Lettland. De belönas med 10 000 euro var för sina insatser som högsta ansvariga för BONUS sekretariatet. De har långsiktigt och målmedvetet arbetat för tvärvetenskaplig forskning om och förverkligandet av ekosystembaserad förvaltning av Östersjöns olika ekosystem genom BONUS-programmet.

Ålandspriset på 3 000 euro går till Andelslaget Lappo Vatten och Miljö för deras arbete för en gemensam avloppsvattenrening i Lappo i Brändö kommun.

Östersjöfonden grundades för 32 år sedan av den åländska affärsmannen Anders Wiklöf. Lasse Wiklöf-priset är uppkallat efter Anders bror Lasse som dog år 1989. Det ges till en nordisk parlamentariker som jobbar för miljön.

Artikeln uppdaterad och kompletterad 6.5 klockan 12:40

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter