Förflytta dig till innehållet

ÅU ETT DYGN PÅ M/S VIKING GRACE: Kocken Richard Karlsson från Nagu har sin andra familj ombord

Ett öppet kök kräver att kocken håller snyggt och städat runt om sig. Foto: Maria Thölix


150 kilogram bacon.
Det är mycket bacon att steka klockan fyra på morgonen. Men det gör Nagubon Richard Karlsson under högsäsong då M/S Viking Grace har många hungriga morgonmagar att fylla.
Han har sedan starten jobbat som kock i Frank’s – restaurangen som har fem olika kök.

Räksmörgåsar och hamburgare

Varje kök har en kock som tar emot beställningar och tillreder rätterna i öppet kök inför restaurangbesökarna.
Karlsson erkänner att konceptet ställer vissa krav på personalen.
– Man måste komma ihåg att hålla extra rent inne i sitt kök. Och inte slänga några dåliga skämt till varandra. Men misstag har väl hänt…
Under en bråd dag tillreds cirka 150 pizzor i restaurangen och det går 300–400 portioner från grillen.
– Till största delen är det hamburgare och räksmörgåsar.

Mer ledigt än de flesta

Karlsson har fått sin kockutbildning vid Åbolands yrkesinstitut i Pargas.
Med undantag av ett par somrar på Strandbo och en tid i Norge, har han huvudsakligen arbetat på olika fartyg. Troligen inspirerad av sin faster, uppskattar han själv.
– Hon har jobbat hela sitt liv på sjön. Jag har också alltid trivts till sjöss.
Fördelen är goda kollegor och mycket ledighet.
– Jag känner ingen som jobbar i land som är lika ofta ledig som jag. Jag har ingen egen familj så är det inte heller något problem att vara borta.
Däremot är kollegerna som en andra familj. Tillsammans badar de bastu, går på gym och umgås rätt intensivt också utanför arbetstiderna.
– Playstation är ganska stort här ombord.

Ett socialt jobb

Richard Karlsson ville bli tjuv då han var liten. I något skede gjorde framtidsplanerna en u-sväng och drömde om att en dag vara polis.
– Kock är väl något mittemellan, skrattar han.
Att jobba som kock till havs kräver att du är social.
– Det är A och O. Här lever vi tätt inpå varandra och på den här restaurangen har vi dessutom hela tiden kundkontakt.
Under sin lediga reser han gärna. Nu nyligen till Prag – tillsammans med kockkollegorna.
Däremellan vistas han mycket på stugan i Finby, fiskar och lagar mat. Fast favoriträtten kräver inte så mycket förberedelser.
– Sill och nypotatis. Och skärgårdslimpa såklart.

ÅU ETT DYGN PÅ M/S VIKING GRACE: Jobbet flyter på dygnet runt

ÅU ETT DYGN PÅ M/S VIKING GRACE: Pargasbon Annette Sandholm: Som receptionist hittar man alltid ett gemensamt språk

ÅU ETT DYGN PÅ M/S VIKING GRACE: Hovmästaren Katja Brander från Björkboda började som buffénisse

ÅU ETT DYGN PÅ M/S VIKING GRACE: Jan-Eric Öhman från Nagu känner till fartygets varenda vrå

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter