Förflytta dig till innehållet

Åttioårigt skomakeri i Åbo går i arv – klackskorna har ersatts av sneakers och plastskor

Maja Meurman
Två män i skomakeri.
Janne Elo tar över det huvudsakliga ansvaret för Suutari Nopea efter sin far Ari Elo, som köpte företaget för dryga 40 år sedan.

År 1939 öppnade Suutari Nopea sina dörrar i det nuvarande Antintalo i Hansakvarteret i Åbo. Under dryga 80 års tid har skomakeriet rört sig mellan olika affärslokaler i köpcentret, och flyttar i augusti tillbaka till lokalen mitt emot dess ursprungliga plats.

Hansakvarterets äldsta affär tas nu över av Janne Elo, son till Ari Elo, som drivit skomakeriet i över fyrtio år.

– På 1980-talet fick vi jobba hur mycket vi ville. Nu använder alla billiga plastskor, berättar Ari Elo om sin tid som skomakare.

Nya låssystem och snabbmode har gjort kunderna färre

Då Elo köpte företaget år 1979 fanns det fyra eller fem skomakerier bara i Hansakvarteret, och många fler i resten av Åbo centrum. Nu är Suutari Nopea nästan ensamt i stadskärnan.

Ari berättar att kunderna blivit få på grund av slit-och-släng-kulturen. Därtill används nu i högre grad elektroniska, patenterade låssystem.

– Förr kunde vi kopiera en påse Abloy-nycklar om dagen. Vi hänger inte med nu när allt fler husbolag byter till elektroniska nycklar.

Skomakeri fotat utifrån.Maja Meurman
Skomakarna reparerar allt från skor till väskor och andra lädervaror.

Allt färre hämtar heller sina skor för att repareras, delvis eftersom att många bytt ut klackskorna mot sneakers. Elo berättar att de ännu för tio år sedan hade många kunder vars klacklappar skulle bytas.

– Vi har inte ens nära på kundmängderna vi hade tidigare, men vi hålls vid liv genom alla möjliga små reparationsarbeten. Också väskor är fortfarande populära att reparera.

Trendigt att reparera i stället för att köpa nytt

Trots den minskade efterfrågan på skomakartjänster har kunderna alltid räckt till, och efterträdare Janne Elo är inte allt för oroad över företagets framtid.

– Det gäller att ha fantasi och inte begränsa hurdana slags jobb vi tar emot för mycket, säger Janne.

Han påpekar dessutom att hållbarhetstänket ökar, särskilt bland unga. Ari Elo konstaterar också att många av deras kunder är unga, som gärna reparerar sina kläder och skor oberoende av deras ursprungliga pris.

– Det är lite trendigt att reparera sina gamla saker i stället för att alltid köpa nytt. Jag tror att allt fler blir medvetna om vad som händer på vår planet och tänker framåt då de köper kläder och skor, säger Janne.

Elo säger även att det alltid finns de som värdesätter högkvalitativa skor och lädervaror.

Man håller upp reparerad sko.Maja Meurman
Janne Elo rekommenderar att köpa skor av äkta läder, eftersom de har en längre livslängd och är lättare att reparera.

Då Janne Elo tar över företaget av sin far är verksamheten allt annat än ny för honom. Han är utbildad skomakare och har arbetat i skomakeriet i ungefär tjugo år.

– Saker och ting kommer nog inte att förändras så mycket här då jag tar över huvudansvaret.

Ari Elo kommer fortfarande att jobba kvar i skomakeriet tills en ersättare hittas.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Åttioårigt skomakeri i Åbo går i arv – klackskorna har ersatts av sneakers och plastskor

  1. Ralf Karlsson skrev

    Jag använder ofta skomakarnas tjänster. Har ett långvarigt kundförhållande till skomakaren som i tidigare verkade på torget och nu har sin butik i hallen. Dit går jag gärna annars också för att stöda de privata företagarna. När jag köper skor som jag ” gått in” släpper jag inte dem ifrån mig föträn dagsljuset börjar skina på mina tår 😁

  2. Jouni Riekki skrev

    Hyvä juttu!🤙 Fint att någon skriver om småföretagarens liv och yrke.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter