Förflytta dig till innehållet

Attendos Pärla invigdes

Kommunens förtroendevalda och några anställda gick husesyn. Föreståndare Gisela Sjöblom t.h. berättade om det nybyggda husets alla finesser.

Pärla, vårdhemmet med 30 platser i ett nybyggt hus i Kimito centrum, invigdes i dag med inbjudna gäster.

– Någon gång i september ska vi ha öppet hus för alla intresserade, lovade föreståndare Gisela Sjöblom.

Attendos regiondirektör Sari Laakso tillade att vistelse utomhus och skärgård blir temat för Pärla både i frågan om aktiviteter och kosthåll.

Kommundirektör Anneli Pahta tyckte att det är bra med mångsidig service, med vård på eget språk och med de arbetsplatser som ett privat vårdhem innebär.

Till de som redan är anställda hör närvårdarna Nina Vikman från Dragsfjärd och Sirpa Leppämäki, född i Dragsfjärd men nu bosatt i Mathildedal.

De är inte gamla kompisar utan har först nu blivit bekanta men känner sig helt på samma våglängd – och det är viktigt för arbetet sedan då det börjar.

Tre-fyra personer har redan bokat in sig här, då betalar de allt själva. Hyran är 535 euro för ett rum med badrum. Dessutom betalar man en vårdavgift. Antingen bara för seniorboende, eller för effektiverat serviceboende om man behöver mera hjälp.

Det kostar alltså en slant att bo här.

– Men en sak är säker, och det är att vi i Attendo har ett stort företags erfarenheter, och vi får in det nyaste, sade André Heikius, som blir Pärlas egen läkare.

Han kommer att gå ronder regelbundet, se till att ingen tar onödiga mediciner och ständigt vara tillgänglig om personalen behöver konsultera honom.

– Jag är väldigt glad över att Pärla fick ett eget tillredningskök. På så vis kan vi anpassa maten, som ska vara mycket mera än bara rätt näringsvärde. Det talas allt för litet om det men många äldre dör av undernäring. Här kommer de i alla fall inte att göra det, sade han.

Invigningen blev särskilt festlig genom att Gisela Sjöblom med sina musicerande vänner Kaj Kulla, Kauko Pietikäinen och Jenni Engblom underhöll gästerna. Och de stora fototapeterna med motiv från bland annat Örö fick mycket beröm.

Kimitoöns kommun har ännu inte godkänt Pärla som privat serviceproducent, men det här väntas bli klart inom några veckor. Sedan har de som beviljas servicesedel Pärla som ett alternativ, låt vara att maxvärdet på servicesedeln är 3000 euro och avgiften här för hyra plus effektiverat serviceboende är högre. Men beroende på inkomsterna kan man få FPA:s vård- och bostadsbidrag. Pärlas slutliga vårdavgifter påverkas av kommunens krav.

Attendoläkare sedan 2008. André Heikius talade om modern geriatrik och välmående. Fr.v. kommundirektör Anneli Pahta, lokala RK:arna Kerstin Drugge i mitten och t.h. Susanne Piekkala.

Nytt och fräscht hus, tyckte fr.v. kommunfullmäktige Maria Manelius (FS), kyrkoherde Katarina Dahlqvist och närvårdarna Sirpa Leppämäki och Nina Vikman som är anställda här.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter