Förflytta dig till innehållet

"Att vi i Finland har finskflaggade fartyg och finska sjömän är också av största betydelse för vår försörjningsberedskap"

I en krissituation skulle det finska jord- och skogsbruket stå för produktionen av många basförnödenheter som livsmedel, energi och byggmaterial.
Den inhemska produktionen är helt fundamental med tanke på Finlands försörjningsberedskap.
Produktionen behöver också ha en geografisk spridning eftersom detta minskar effekten av störningar.
Om till exempel energiproduktionen sker i mindre enheter på olika orter minimeras verkningarna av ett driftstopp – oberoende av om stoppet beror på tekniska problem, en cyberattack eller annan förstörelse.
Att vi i Finland har finskflaggade fartyg och finska sjömän är också av största betydelse för vår försörjningsberedskap.
Krisläget behöver inte vara mer dramatiskt än en bojkott för att det ska förorsaka allvarliga problem för såväl tillgången till varor som för exportindustrin.
För att nå Finland havsvägen året om behövs isklassificerade fartyg.
Ett isklassificerat fartyg är tyngre, mer omständigt att bygga och dyrare i drift än ett fartyg byggt för varmare farvatten.
Därför behöver finska rederier kompenseras för investeringar i isförstärkta fartyg.
Vårt nationella försvar ska även i fortsättningen bygga på allmän värnplikt för män, frivilligt för kvinnor.
Min uppfattning är att ett starkt och trovärdigt försvar utan Nato-medlemskap är den bästa garantin för att hålla Finland utanför framtida kriser och konflikter.
Mikael Holmberg
Stadsstyrelsens ordförande, Pargas
Riksdagsvalskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter