Förflytta dig till innehållet

”Att stödja Pride och att inte vara vardagshomofob borde vara en självklarhet”

Åbo Underrättelsers logo

Under sommarmånaderna firas Pride på olika platser i såväl Finland som ute i världen.

Priderörelsen syftar till att uppmärksamma HBTQI-personers lika rättigheter och betonar allas lika värde oberoende sexuell läggning och könsidentitet.

Det är i grund och botten en fråga om mänskliga rättigheter och jämlikhet – inte bara en tidsbunden kampanj och det borde i mitt tycke inte heller vara en åsiktsfråga.

Mänskliga rättigheter borde heller inte vara något man argumenterar om. Att stödja Pride och att inte vara vardagshomofob borde vara en självklarhet.

Privatpersoners och företags profilbilder i sociala medier pryds nu för en stund med regnbågsflaggan och många visar sitt stöd genom att delta i diverse evenemang och parader.

Det är en fin gest att man deltar som allierad, alltså som heterosexuell och/eller cisperson och därmed ståendes utanför HBTQI-gemenskapen, men det räcker inte och det klingar falskt ifall man under resten av året ger efter för tendensen att uttrycka homo- och transfobi i vardagen.

Att använda en tillfällig profilbild med Pridetema väger inte upp för användningen av HBTQI-relaterade termer som skällsord eller som grund i sina försök till skämt i ens dagliga språkbruk.

Alla behöver inte stå på barrikaderna och föra aktiv politik, men alla har ett ansvar att inte bidra till diskriminering, stereotypisering och hat.

Det börjar med att man tänker över sitt språkbruk.

Jag vill att alla börjar tänka efter en extra gång innan HBTQI-termer används på ett direkt eller indirekt kränkande sätt.

Att prata och/eller skämta på sätt som stereotypiserar och som kan uppfattas som nedsättande för en viss grupp är inte okej.

Det är inte fråga om att den politiska korrektheten skulle ha gått för långt.

Det handlar om mänskliga rättigheter, om jämlikhet, om personlig integritet, om respekt och om rätten att vara den man är, alla dagar i veckan och året runt.

Det är okej att skämta, men aldrig på bekostnad av andra och inte på sätt som matar stereotypier. Det är dags att sluta vara vardagshomofob och i stället axla rollen som medmänniska och allierad.

Att stödja HBTQI- och priderörelsen är att stödja mänskliga rättigheter och att stödja mänskliga rättigheter är att stödja Pride.

Julia Back

Ordförande för Svensk ungdoms jämställdhetsutskott

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter