Förflytta dig till innehållet

Att släppa snuset fritt är inte en så enkel lösning som vissa anser

Har du noterat att kampanjen ”Snusfri september” pågår? Den startades av Kaisla Koskela och Inari Halsvaha som studerar vid Turun klassillinen lukio. Tidigare den här månaden kunde ÅU berätta också…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “Att släppa snuset fritt är inte en så enkel lösning som vissa anser

  1. Göran Ek skrev

    Idioti är även att de som har olagligt sålt snus i landet även hamnar betala tobaksskatt. Hur är det möjligt att en produkt som är olaglig att sälja även om det är i princip samma sak som ”vanlig” tobak men i annat format och konsistens så måste man betala tobaksskatt som om snus är lagligt? Inte har jag hört att man betalar mervärdesskatt på t.ex droger eller andra (o)lagliga läkemedel?
    Visst är snus precis som annan tobak onödig och hälsoskadlig produkt, men snus orsakar inte eventuella hälsoproblem för andra i omgivningen, förpestar inte luften och lägger inte med tiden ett lager tjära och andra ämnen på t.ex väggar och möbler som är svårt att få bort. Så ur hälsosynpunkt så är snus ett bättre alternativ och borde få säljas i hela EU och ”vanlig” tobak borde på ett sätt skattas ännu mer. Problemet med att ännu högre skatter är att det bidrar till ökad smuggling, något som man vill hindra och har ingen koll på kvalitén. Förbud på ”olagliga” eller för dyra produkter vet alla att gynnar privatimport och smuggling. Inte är man heller direkt intresserad av att minska privatimporten av alkohol i detta land genom att sänka skatter så att priset mer eller mindre halveras. Hur mycket skatteintäkter skänker man bort egentligen till grannländerna utan att ens tänka på andra sätt än att vilja minska den lagliga mängden man får ta med sig? Man är bra på att göra dåliga beslut i detta land som kostar mer än man får tillbaka.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter