Förflytta dig till innehållet

”Att rasdiskriminering förekommer i finländsk lag känns inte bara chockerande, utan också skamligt och närmast absurt – måste vi fortsätta skämmas över sametingslagen, regeringen?”

Åbo Underrättelsers logo

Problematisk lagändring. Revideringen av sametingslagen ser ut att misslyckas igen då tiden att skicka in en proposition är stram.

Att revideringen av denna lagstiftning har försökts under de två tidigare regeringar och inte nu heller ser så lovande ut är en skam för Finland.

Den nuvarande sametingslagen är klart kränkande och föråldrad vilket bl.a. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter också poängterat.

I juni 2022 prickades också Finland av FN:s kommittée för rasdiskriminering.

Att rasdiskriminering förekommer i finländsk lag känns inte bara chockerande, utan också skamligt och närmast absurt.

Främst Centern har dragit ut på processen och klart vill förhindra en revidering med att inte acceptera de förslag som tagits fram. Att partiet kan förhindra en åtgärd som påverkar de mänskliga rättigheterna i vårt land är absurt.

Såsom opinionsmätningarna ser ut just nu, finns det en reell risk att inte heller nästa regering kommer dra igenom sametinglagen. Här borde den nuvarande regeringen ta sitt ansvar. Lagen i fråga har varit i processen av en förändring i en allt för lång tid och nu måste man nå resultat.

Julia Ståhle

Förbundsordförande för Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter