Förflytta dig till innehållet

”Att några få kan stoppa ett levande samhälles utveckling i Dalsbruk känns overkligt”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön. Enligt gällande detaljplan har kommunen tillsammans med ett aktivt byalag under de senaste 5–10 åren utvecklat Dalsbruk centrum och hamnområde. Vi har idag en aktiv hamnföretagare som sköter gästhamnen och som samtidigt utvecklat den gamla hamnpiren till en bistro-oas i europeisk stil.

Antalet båtplatser i hela hamnområdet har utökats för att tillgodose den efterfrågan som funnits.

En pusselbit i pusslet är även flytten av förbindelsebåten Stellas kaj. Förbindelsebåten anlägger idag kaj inne i hamnbassängen, innanför gästhamnen och båtplatser. Finansieringen till den nya kajen kom med i NTM-centralens budget efter långa förhandlingar och mångårigt lobbande av kommunens tjänstemän – pengar som nu runnit iväg till andra projekt i vårt landskap på grund av de besvär som lämnades in mot planen.

Den finansiering som kommunen beviljats för att bygga och snygga upp kring nuvarande förbindelsebåtskaj, efter att förbindelsebåtskajen flyttats, ska användas i år.

I och med flytten av ”Stellas kaj” kan vi göra hamnområdet ännu tryggare för mindre båtar. Vi kan även säkerställa att följande förbindelsebåt (efter att Stella är ur tiden) har utrymme att angöra Dalsbruk. I och med flytten av Stellas kaj kan hamnkanten i Dalsbruk bli en enhetlig strandpromenad för ortsbor och besökare att flanera längs.

Att några få personer kan stoppa ett helt levande samhälles utveckling, enligt fastställd detaljplan, känns overkligt. Att beviljad finansiering flyttas till andra objekt i landskapet gynnar inte utvecklingen av vårt samhälle.

En fördröjd process skapar kostnader för kommunen och en stor osäkerhet kring när NTM-centralen nästa gång budgeterar för vårt projekt.

Alternativet att flytta Stellas kaj till t.ex. Kasnäs, ser vi inte som ett optimalt alternativ.

I Dalsbruk finns service på gångavstånd för de fastbosatta och sommargäster som nyttjar Stellas turer.

Ett levande samhälle bör utvecklas och följa tiden.

Dalsbruks by, politiker och kommunen har möjliggjort att många projekt kunnat ros iland genom åren – tillsammans.

Tekniska nämnden i Kimitoönskommun
Helena Fabritius
Ordförande

Johan Sundqvist
Vice ordförande

Dela artikeln

2 kommentarer: “”Att några få kan stoppa ett levande samhälles utveckling i Dalsbruk känns overkligt”

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter