Förflytta dig till innehållet

Att möta en människa, en vän

man med glasögon

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Poeten Hjalmar Gullberg har diktat om människors möte: ”Om i ödslig skog ångest dig betog, kunde ett flyktigt möte vara befrielse nog. Giva om vägen besked, därpå skiljas i fred: sådant var främlingars möte enligt uråldrig sed. Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå. Alla människors möte borde vara så.”

En vän är en person som jag kan prata med om allt, utan att bli ifrågasatt eller dömd. Jag kan vila i vår vänskap, vara helt tyst och stilla. Oavsett vart livet tar oss varar vänskapen, den ställer inga krav. Vi kan ibland förlora kontakten, men vid nästa möte tar vänskapen grepp om oss igen. Allt runt omkring oss kan ha förändrats, men vi är alltid desamma.

Vänner finns till för att ge trygghet, oavsett vad som händer. Vänner är raka och ärliga. De tycker inte synd om mig, men accepterar mig för den jag är och bekräftar mig. De stöttar mig, ger tillit och hör av sig – för att de vill, inte för att de känner att de måste. Jag hoppas att jag kan besvara, och att vi kan bevara, den vänskapen.

Redan Aristoteles ansåg att vänskap var ”att lära sig att ge och ta emot – det mest dygdiga sättet att vara”. Visst hör det också till att spendera tid, att trivas och ha roligt tillsammans, men äkta vänskap innehåller så mycket mer, någonting djupare, solidare och värdefullare. Att i grund och botten, i ur och skur, och av sann godhet, uppskatta personen i fråga och varandra.

En sång som jag sjungit heter Vad är en vänskap med text av Ulla Hornborg och med musik komponerad av Joseph Haydn. Den lyder: ”Vad är en vänskap? Kan den förklaras? Blicken som säger vänner är vi. Sällan vi talar om vad vi känner. Vi bara vet det, vet det, vänner vi skall förbli. Kanske med åren ses vi rätt sällan. Möts inte ofta, skiljas igen. Men när vi träffas, du är densamma. Vi vet det båda, båda, vår vänskap varar än. Fröjd det mig ger att du finns i världen. Att vi kan mötas och skiljas så. Helt utan fraser, självklart och enkelt. Tänk att en sådan gåva man kan av livet få.”

I dagens värld av kriser, konflikter och ångest finns det ett behov av, och en önskan om, god vänskap och vänlighet i ett allmänmänskligt perspektiv, som förståelsefulla möten mellan folk. Poeten Stig Dagerman har skrivit i dikten En broder mer: ”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra: en annan människa väl. Men detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler. En hungrande människa mindre betyder en broder mer.”

Dela artikeln

En kommentar: “Att möta en människa, en vän

  1. Maj-Len Hitonen skrev

    Så in i själen realistiskt.Har många vänskapsband som stämmer överens med texten och att se det i text värmer mitt tedan 72åriga hjärta och minner mej om mina otaliga kära vänner nu då jag tar hand om min alzheimerdrabbade man och därför inte kan frigöra mej som förr men TELEFONEN finns ju.Ett hjärtligt TACK till alla underbara människor som är välmenta och fötstående!!!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter