Förflytta dig till innehållet

Att minska energiförbrukningen är en humanitär gärning

Åbo Underrättelsers logo

Energi. Nyhetsmedierna rapporterar att européerna är villiga att betala mera för energin på grund av kriget i Ukraina.

Samtidigt pågår en livlig offentlig debatt om hur den allt dyrare energianvändningen borde kompenseras och hur den nuvarande energiförbrukningen kan underhållas med offentliga medel.

Sällan hör man talas om enkla, för oss alla möjliga sätt att sänka energiförbrukningen.

En minskning av energiförbrukningen kan ses som en humanitär handling, eftersom det innebär lägre energiintäkter för Putins Ryssland. Det är intäkter, som används för att finansiera anfallskriget i Ukraina.

En enkel humanitär gärning är att sänka temperaturen i lägenheten och minska förbrukningen av varmt vatten. På vårens bolagsstämmor är det värt att kolla extra noggrant var energitjuvarna finns.

Vi mor- och farföräldrar minns oljekrisen i vår ungdom på 1970-talet. Då gavs förordningar om hur man skulle spara energi, med hot om bestraffning. Även om vår energiförbrukning har mångdubblats på fem decennier finns det förmodligen inget behov av extrema åtgärder för närvarande. Men kunde vi ändå pruta en smula på vår komfort?

Energin håller kanske inte på att ta slut, men en förändring av energipolitiken kommer att kosta mycket för oss européer. Nu är det folket i Ukraina, som betalar det högsta priset.

Carita Koivunen
Reetta Meriläinen

Aktivistimummot-rörelsen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter