Förflytta dig till innehållet

Att lägga ner Kuppis koloniträdgård skulle vara en stor skam för Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Enligt uppgifter från Yle har stadsmiljönämnden i Åbo denna vecka röstat för att Kuppis koloniträdgårdsområde skulle få planläggas till annat bruk.

Kuppis koloniträdgårds vara eller inte vara har varit på tapeten i många omgångar.

Jag själv har inte en kolonilott i Kuppis, men koloniträdgården ger mig dagligen glädje då jag rör mig längs Nylandsvägen.

Trädgården är inte bara kulturhistoriskt värdefull som staden äldsta koloniträdgård. En koloniträdgård som kontinuerligt fungerat på samma plats i över 80 år är fyllt med gamla arter av prydnads- och nyttoväxter.

Gamla perenner och äppelträd kommer inte att flytta till nya platser, utan går under om trädgården läggs ned. Ytterligare bidrar trädgården med ett betydande miljö- och biodiversitetsvärde mitt i staden.

De flesta av odlarna är rätt gamla och bor i höghus. För dem är möjligheten att ha en trädgårdsodling inom promenadavstånd guld värd. Och det de gör skapar glädje för alla som rör sig i trakten.

Koloniträdgården är på sätt och vis den sista återstående levande delen av Kuppis trädgårdshistoria.

I tiderna fanns det en handelsträdgård på området, varifrån bland annat Sagalunds museums grundare Nils Oskar Jansson på 1890-talet hämtade många plantor till vad som skulle bli Sagalunds museipark i Kimito.

Även om handelsträdgården inte längre finns, lever koloniträdgården ännu idag. Ännu. Jag hoppas innerligen att Åbo stads beslutsfattare kan inse värdet i att denna historiskt värdefulla och glädjebringande trädgårdsverksamhet, fyllt med levande kulturarv, kan fortsätta leva vidare i Kuppis.

Att lägga ner sin äldsta koloniträdgård passar inte en stad som stoltserar med sin kulturhistoria eller sina miljögärningar.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter