Förflytta dig till innehållet

”Att hålla privatlivet privat är mycket viktigt för mig” – tre lokala rikspolitiker tycker till om sociala medier

Skärmdump/Instagram

ÅU skickade e-post till övriga riksdagsledamöter från Egentliga Finland och frågade dem hur de använder sociala medier.

Skärmdump av en kvinna
Skärmdump/Instagram

Sandra Bergqvist (SFP) svarar att hon främst använder Facebook och Instagram, samt ibland Twitter. Hon har också konton på Snapchat och LinkedIn.

Vad är syftet med att synas på sociala medier? Att sprida ett politiskt budskap eller att vara personlig?

Både och. Det är ett sätt att föra fram de frågor man tycker är viktiga men också att ge en bild av politikers arbete och vardag

Var går gränsen mellan det privata och offentliga?

– Allt man skriver och alla bilder man lägger ut kan hamna riktigt var som helst. Det har man nog alltid i bakhuvudet. Visst kan man vara privat, men samtidigt är man medveten om att det kan användas emot en.

Bergqvist använder sociala medier nästan varje dag. Hon säger att hon inte får lika mycket hatpost som många av hennes kollegor, och de obehagliga meddelandena kommer oftast per e-post, inte sociala medier.

Skärmdump/Instagram

Eeva-Johanna Eloranta (SDP) har en privat och en politikersida på Facebook. Vid sidan av dem använder hon Instagram och Twitter. För henne är ändå Facebook viktigast eftersom man kan dela lite längre texter där och följarna är intresserade av politiska meddelanden där, skriver hon i sitt e-postsvar.

Hon publicerar sig i medeltal några gånger per vecka, oftast nyheter och aktualiteter från riksdagen.

– På min politikersida kan jag dela ställningstaganden och annat aktuellt som jag jobbar med i riksdagen. Också min nya veckovideo publiceras där. I min privata profil kan jag dela lite mera privata saker, såsom sommarhälsningar. För mig är det viktigt att nå läsare/följare i olika åldrar och jag anser att lite äldre medborgare trivs på Facebook, medan jag når de yngre bättre på IG.

Vad är syftet med att synas på sociala medier?

– I första hand är mitt syfte att föra fram politiska budskap och det arbete jag gör i riksdagen. På min FB-profilsida och på IG kanske en lite personligare sida kommer fram. Jag delar till exempel innehåll från olika torgtillställningar där.

Var går gränsen mellan det privata och offentliga?

– Jag är ganska noggrann med det som är privat. Jag delar till exempel aldrig bilder på mina barn och jag skriver inte ens om dem med namn på sociala medier. Jag tycker att det är viktigt att skydda min familj och mina närmaste. Att hålla privatlivet privat är mycket viktigt för mig.

Eloranta säger att de flesta kommentarer hon får är positiva och att hon inte får så mycket hatpost.

Skärmdump/Instagram

För Vänsterförbundets ordförande Li Andersson är Facebook och Instagram viktigast. Twitter är mest ett forum dels för folk som arbetar med politik och samhälleliga frågor och dels för troll, skriver hon i sitt svar.

Vad är syftet med att synas på sociala medier?

– Olika kanaler har lite olika profil. På Twitter kommenterar jag mera dagsaktuella frågor medan jag på Instagram också öppnar upp min egen vardag lite grann. Som politiker är det dock allra viktigast för mig att skriva om mina värderingar samt motivera beslut jag är med och fattar.

Var går gränsen mellan det privata och offentliga?

– Min erfarenhet är att politikers privatliv respekteras relativt väl i Finland, men man måste vara noga med att själv dra linjen mellan det som är privat och offentligt. Jag delar till exempel inte bilder på mitt barn, min man eller mitt hem på nätet.

Får du mycket hatpost?

– Jag får tyvärr en hel del hatpost. Kritik hör till politiken och människor har även rätt att vara arga. Systematisk hatpost är däremot ett samhälleligt problem som höjer tröskeln att engagera sig politiskt.

Andersson försöker vara mycket aktiv på hennes sociala kanaler eftersom hin tycker politiker har ett ansvar för att öppna upp processer kring beslutsfattande samt för att berätta om sina egna åsikter för väljarna.

ÅU fick inget svar av Samlingspartiets Petteri Orpo och Centerns Annika Saarikko.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter