Förflytta dig till innehållet

Att dela förtroendeplatser

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I tisdagens ÅU (20.7.2021) fick vi läsa om olika uppfattningar om hur platsfördelningsdiskussionerna löper i Kimitoön. Förhandlingar och diskussioner sker ju egentligen på två nivåer – mellan alla grupper och mellan grupper i tekniska valförbund. Vad jag har hört har diskussionerna löpt mestadels mycket bra.

Men önskan om ett annat sätt att dela nämndplatserna finns hos de Gröna också. Med den sk poängsättningsmetoden, som redan är i bruk åtminstone i Esbo, blir resultatet mera rättvist mot de mindre grupperna än d’Hondts metod, som nu används.

För i poäng-metoden får alla grupper plats(er) enligt sina egna röster utan att dom behöver bilda tekniska valförbund och dom stora kan inte utan vidare ta sig alla tunga ordförandeposter.

Metoden går ut på att alla förtroendeplatserna får olika mängd poäng – ordförande mera (t.ex. 15 poäng) än suppleant (1 poäng) – och totalsumman av alla förtroendeplatspoäng skall delas mellan grupperna enligt valresultat.

De här poängen kan man då i underhandlingarna försöka utnyttja så bra som möjligt – för några ”dyra” ordförandeplatser eller flera vanliga platser.

Men. Spelreglerna skall vara tydliga från början. Nu skall nämndplatserna i Kimitoön delas som tidigare, följande d’Hondts metod – med eller utan röstning i fullmäktige – men vi kan i god tid innan nästa val börja diskutera om att ta i bruk den ovan beskrivna poängsättningsmetoden.

En sak som vi också måste hålla i tankarna, är att före följande val är mängden nämndplatser avsevärt förändrad, för med ”sote” försvinner en del av dem och med den kommande organisationsförändringen troligtvis ännu mera. Det är väldigt viktiga diskussioner vi skall föras, när vi beslutar hur kommunens organisation skall se ut framöver.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter