Förflytta dig till innehållet

Att bevara digitalt arkivmaterial

Arkiv/Pia Heikkilä
Arkivbokhyllor

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Arkivering. Ernst Nyberg lyfter i ÅU 3.6 upp en viktig fråga om hur SLS tänker kring digitalisering och långsiktigt bevarande av kulturarvet. På SLS är vi medvetna om de utmaningar som Nyberg nämner, och vi har tagit flera steg för att säkerställa att vårt digitala material förblir tillgängligt och användbart långt in i framtiden.

SLS följer internationella arkivstandarder och vedertagen praxis för digital arkivering. Detta inkluderar användning av stabila och framtidssäkra filformat, såsom PDF/A och TIFF, som är utformade för långsiktigt bevarande.

SLS är också aktivt involverat i samarbeten och nätverk inom digital arkivering. Genom dessa samarbeten håller vi oss uppdaterade om det senaste, vilket hjälper oss att planera för framtida behov och utmaningar.

Vi använder robusta system för lagring av digitala filer och tar regelbundet säkerhetskopior för att skydda mot dataförlust. En viktig rutin är även migrering och konvertering av data till nya lagringsmedier och system.

Hela vårt arbete går ut på att säkerställa att det kulturarv vi bevarar är tillgängligt för framtida generationer.

Johan Pyy
Enhetschef för informationstjänster vid SLS arkiv

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter