Förflytta dig till innehållet

Att balansera stadens ekonomi

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Covid-19 har satt många redan ansträngda kommuners ekonomi på eldprov. För Åbo visade prognosen ett underskott på 70 miljoner euro för är 2020, vilket är dryga 6% av totalkostnaderna i staden.

Sedan kom statens extra coronastöd, och resultatet för Åbo och många andra kommuner i Finland ser för tillfället bättre ut, men på bekostnad av kraftigt ökade statsskulder. Det är ju något som inte är särdeles hållbart, man borde balansera ekonomin.

Balans i en kommuns ekonomi kan förenklat beskrivas såhär: (privat aktivitet i staden) x (skatteprocent) = (stadens utgifter). Så vi har 3 saker vi kan ändra på: skatteprocent, stadens utgifter och privat aktivitet i staden. Det som beslutsfattare i en stad kan påverka någorlunda snabbt är skatteprocent och stadens utgifter.

En trend som vi sett på senaste tiden är att man turvis höjer på stadens utgifter och skatteprocenten. Alla vill alltid ha mera pengar i budgetförhandlingar. Covid-19 har påverkat två delar av ekvationen: privat aktivitet har minskat (lockdown), stadens utgifter har ökat (sjukvård, kostnader kring Covid-19).

Det andra sättet att balansera ekonomin är att se till att den privata aktiviteten i staden ökar. Det gäller större industriföretag, det gäller handel och serviceföretag. Ökar denna aktivitet, blir stadens ekonomi automatiskt mer balanserad. Men den privata aktiviteten ökar inte av sig själv. Som stad måste man se till att det både finns förutsättningar för privat verksamhet och individer som kan delta i denna.

Åbo måste vara en attraktiv stad för både individer och företagsamhet. Det skall vara lätt att bygga, bo, och vara verksam i Åbo. Skolorna skall vara bra, och de unga skall ha goda förutsättningar för god fritidsverksamhet.

Att få staden attraktiv betyder att man jobbar med stadsplanering, trafikarrangemang, näringslivsförutsättningar och utbildningssystem både skilt och som en helhet.

Själv har jag förmånen att dagligen jobba med unga nya förmågor. Åbo skall se till att dessa unga förmågor ser sina möjligheter i staden, och ökar privata aktiviteten i staden. Det är ett sätt att balansera kommunens ekonomi som alla vinner på.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter