Förflytta dig till innehållet

"Att anklaga inhemskt kött för att förstöra klimatet är att hoppa i galen tunna"

Studerande Erika Norrén från Kimito slår huvudet på spiken i ÅU den 9 januari med det välskrivna faktabaserade inlägget ”kostvanor kontra klimat”.
Jag har full förståelse för den klimatångest unga människor drabbas av då man inte kan öppna en tidning eller en mediasajt utan att klimatpropagandan borras in i hjärnan.
Själv var jag rädd för atomkrig och befolkningsexplosion i min ungdom.
På trettiotalet var megahotet rasdegeneration.
Efter att ha läst hundratals vetenskapliga rapporter om klimatet vet jag fortfarande inte riktigt vad som är fakta och vad som är ovetenskapliga spekulationer.
Men oberoende av vad som är sant angående klimatet är det fel att lura oskyldiga barn att utföra rituella betydelselösa symbolhandlingar som att vägra äta kött av klimatskäl.
Vissa saker kan ju vara bra, som att minska bilkörande sådana sträckor där det ofta går tåg eller buss, eller avstå från långa nöjesresor med flyg.
Att sänka inomhustemperaturen och använda ylletröja i stället är endast hälsosamt och sparar direkt mycket pengar och energi.
Men att anklaga inhemskt kött för att förstöra klimatet är att hoppa i galen tunna.
Sanningen är snarare att ansvarsfull djurhållning hjälper att bevara biologisk mångfald och att utnyttja sådan mark som inte passar för spannmål.
Men det är förvisso en bra tanke att äta mera vegetariskt, en fullvuxen människa behöver knappast kilovis med kött i veckan.
Jarl Ahlbeck
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *