Förflytta dig till innehållet

Åtal: åtta års fängelse för Åbobränder

Brand, Urisnsgatan, rättegång

Den åtalade dolde sitt ansikte väl under de minuter som pressen fick fotografera honom. Foto: Kim Lund


Egentliga Finlands tingsrätt har inlett den tre dagar långa rättegången mot en man som misstänks för grovt sabotage, sabotage samt två försök till sabotage.
Åtalen gäller två anlagda bränder som härjade i Åbo den 11 januari 2015 och den 2 januari 2016. Mannen åtalas också för att ha försökt anlägga ytterligare två bränder.
För alla de fyra åtalspunkterna yrkar häradsåklagare Carita Sirén att mannen döms till minst åtta års fängelse.
År 2015 brann det i en bastu på Universitetsgatan 36 och år 2016 på vindsvåningen i ett höghus på Ursinsgatan 14. Branden på Ursinsgatan förorsakade stora skador och 64 personer evakuerades ur huset.
Flera av dem var tvungna att bo på annat håll under långa tider så länge saneringen av lägenheterna pågick. Under den första rättegångsdagen behandlades endast branden på Universitetsgatan.

Huset på Ursinsgatan i Åbo vid 20-tiden på lördagskvällen den 2 januari 2016. Foto: Annina Suominen


Det hade brunnit på vindsvåningen i samma hus i ett par månader tidigare då 46 personer evakuerades. Också den branden misstänktes ha varit anlagd.

Via sin advokat Mika Ylönen nekar den åtalade till brott.


Den åtalade meddelade via sin advokat Mika Ylönen att han inte svarar på några frågor under rättegången. Enligt Ylönen nekar mannen till brott och säger att han överhuvudtaget inte har varit på brandplatsen.
Det första samtalet till nödcentralen kom klockan 01.01 på natten. En invånare meddelade då att det kändes röklukt i trappuppgången. Brandkåren kom till platsen och undersökte vindsvåningen, men kunde inte upptäcka någon eldsvåda.
Nästa samtal till nödcentralen ringdes klockan 01.40. Den här gången var det den åtalade som bodde på femte våningen som ringde och sade att det luktade rök i trappan. Samtalet spelades upp i rättssalen och man kunde höra att mannen var skärrad.
Branden kunde begränsas till bastun, men om den skulle ha spridit sig skulle den ha förorsakat allvarlig fara för invånarnas liv och hälsa, sägs det i stämningsansökan.
Polisens brandtekniker kunde senare påvisa att branden var anlagd.
Vid rättegången i måndags hördes den åtalades partner och sambo. Mannen intygade att paret hade kommit hem till sin lägenhet vid 22–23-tiden på kvällen och att den åtalade inte hade avlägsnat sig ur lägenheten innan han ringde nödcentralen.
Också husets disponent hördes som vittne. Enligt disponenten är ytterdörren alltid låst, men man kan komma in huset om någon öppnar dörren med till exempel portsummern. Men även om man kommer in i trapphuset, måste man ha nyckel för att ta sig till bastun, sade disponenten.
Ylönen menar att det inte räcker som bevis för att det skulle ha varit hans klient som hade anlagt branden. Nycklarna kan ha kopierats och det fanns cykelspår i snön utanför huset som kan tyda på att gärningsmannen hade avlägsnat sig från platsen.
Under förundersökningen erkände mannen att han anlagt branden, men han tog senare tillbaka sitt erkännande. På grund av ett formfel i de första polisförhören kan förundersökningsmaterialet inte användas som bevismaterial under rättegången.
Branden på Ursinsgatan behandlas på torsdag.
LÄS OCKSÅ: Branden på Ursinsgatan till åtalsprövning 
Man misstänkt för Åbobrand släpptes fri
  En häktad för Åbobrand
   Inga personskador i storbrand i höghus i Åbo
Invånare i brinnande huset: Vi sover knappast hemma i natt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter