Förflytta dig till innehållet

Asylsökande som vårdas på sluten avdelning i Åbo togs i polisförvar — Polisen: "Vi omhändertar inte personer som inte klarar av flygresan"

ÅU-foto


I tisdags tog polisen i Åbo en asylsökande man från Nigeria i förvar, för utvisning till hemlandet. Mannen fick psykiatrisk vård på sluten avdelning och var enligt avdelningens läkare inte i skick att flyga.
Han har tidigare försökt begå självmord och står dessutom i kö för undersökning av inre blödningar.
Polisen hämtade mannen från avdelningen på tisdagskvällen efter att läkaren hade gått hem, berättar juristen Jari Vuorijoki som driver hans ärende.

Omhändertogs under påsken men frisläpptes av tingsrätten

Mannen har redan omhändertagits av polisen en gång, under påsken. Den gången fick Vuorijoki honom frigiven efter att tingsrätten bedömt att det inte finns grunder att hålla honom i förvar. Vuorijoki är förbryllad över polisens sätt att sköta fallet.
– En av poliserna kommenterade tingsrättsbeslutet med ett ’Jaha, då måste vi väl skaffa ett sånt intyg då’.
Vuorijokis uppfattning är att det är därför polisen har tagit honom i förvar: för att få ett utlåtande av en annan läkare.
– Det kan inte vara meningen att skicka iväg någon som löper risk dö på flyget. Så länge han är i förvar kan han inte heller genomgå undersökningen för de inre blödningarna. Det här är en ytterst märklig situation, säger Vuorijoki och fortsätter:
– Mannen i fråga slutade ta sina mediciner och började slå huvudet i väggen när han låg på sjukhus. I normala fall avbryter polisen inte patienters vård.

Har anmält polisens agerande till justitieombudsmannen

Mannen har med Vuorijokis hjälp anmält polisens förfarande till justitieombudsmannen.
– Polisen kan inte avvisa en person om det innebär att personen försätts i livsfara, säger Vuorijoki.
Han hänvisar till både Luftfartslagen och Utlänningslagens paragraf 147 och 147b. Enligt utlänningslagen måste en utvisning med flyg följa de gemensamma riktlinjerna för säkerhetsbestämmelser som fastslagits av Europeiska rådet. Där fastslås bland annat att en person som skickas från landet med flyg måste vara i sådant skick att avvisningen sker utan att hälsan äventyras.

Har fru och barn med finländskt medborgarskap

Den nigerianske mannens fru och barn är finländska medborgare. Han har fått avslag på sin ansökan om asyl, men ansökt om omprövning.
Beslutet om avvisning kan dock verkställas oberoende av omprövningen, förklarar Vuorijoki.
– Vi fortsätter att arbeta för omprövning av asylbeslutet, oberoende av omhändertagningen, säger Vuorijoki.

Polisen: Vi omhändertar inte personer som inte klarar av flygresan

Utredningsledare Petri Lamppu vid sydvästra Finlands polis bekräftar att polisen har tagit mannen i förvar. Han kan dock inte uttala sig specifikt om det här fallet.
–Principen på ett allmänt plan är att personer som inte uppfyller kriterierna för en flygresa inte heller tas i förvar. Vi omhändertar inte sjuka personer bara för att vänta på att de ska bli friska i polisförvaret.
Vem bedömer om en personen klarar av flygresan?
– Det är utomstående läkare som gör bedömningen. Om personen i fråga har vårdats en längre tid av samma läkare så är utgångspunkten att kontakta den personen.
Lamppu poängterar att det finns många sätt att genomföra en avvisning på, beroende på sjukdom.
– Om det till exempel är säkert att den som avvisas får fortsatt vård i det mottagande landet så kan man göra bedömningen att personen klarar flygresan med medicinering. Det här är ändå bara ett exempel, det är svårt att generalisera eftersom det beror på från fall till fall. En aspekt av det hela är dessutom att vårdbehovet ibland överdrivs för att en person ska få stanna längre i landet.
Artikeln uppdaterad 16.48 med kommentar av Petri Lamppu från polisen. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter