Förflytta dig till innehållet

Asylsökande på förläggning i Pansio är chockade

Ali Dair Nemo säger att allt är som vanligt på förläggningen. Foto: Emma Strömberg

Abraham Afraim, asylsökande från Eritrea, berättar att det känns väldigt dåligt att en asylsökande har tagit livet att människor i Åbo.

– Vi kommer hit för att vi behöver hjälp av det finska samhället och så gör någon såhär. Det gör ont, säger Afraim, och tillägger att det är svårt att förklara de känslor han har kring det som hänt.

Men han säger att det känns tryggt kring Pansio flyktingförläggning. Också Ali Dair Nemo känner sig trygg på förläggningen men berättar att hon är rädd när hon går i centrum.

– Mannen gav sig på en kvinna med ett barn, säger hon och tittar mot sitt eget barn i vagnen.

Både hon och Afraim nämner att det finns polis på plats i förläggningen, vilket känns tryggt, annars är det som normalt här.

– Polisen har varnat oss för att gå ut på natten, berättar Afraim.

Muhammed Noori från Irak berättar att han och hans vänner är chockade över attacken. Den marockanska gärningsmannen var asylsökande och han har bott på flyktingförläggningen i Pansio, så Noori kände till honom.

Noori är orolig för sin och andra asylsökandes säkerhet efter att det visat sig att gärningsmannen var asylsökande.

När Noori blev intervjuad av polisen uppmanade de honom att vara försiktig och varnade för reaktioner från finländare.

– Vi är väldigt ledsna för det som hänt och hoppas att vi inte alla döms på grund av en person, säger Noori.

Han lyfter fram att de flytt från länder med våldsdåd som detta.

Pauli Heikkinen, direktör för Röda Korset i Egentliga Finland, berättar att de med anledning av attacken håller noggrannare koll på vem som rör sig in och ut ur förläggningen i Pansio. De som har ärende till förläggningen måste visa id och de asylsökande som bor där måste visa upp sitt invånarkort.

Heikkinen berättar att måndagens finskalektion började med en tyst minut. Sedan berättade läraren om våldsdådet.

– På grund av språket vet inte alla vad som riktigt hänt så det är viktigt att ge korrekt information till dem, säger Heikkinen.

Men han beskriver stämningen på förläggningen som lugn. Personalen ställer upp och pratar med dem som behöver det. Heikkinen betonar att särskilt eftersom gärningsmannen var asylsökande finns det behov att diskutera och ge saklig information.

Det finns också möjlighet till krishjälp på flyktingförläggningen.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Abraham Afraim. Foto: Emma Strömberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter