Förflytta dig till innehållet

"ÅST:s Jane Eyre är ett viktigt kliv framåt för kulturen i Svenskfinland" — huvudrollsinnehavaren är förvånad att ingen kommenterat hennes hudfärg

Arkiv/Carina Holm
leende kvinna vi träd, vinter

Arkiv/Carina Holm

Tuuli Heinonen är stolt över att ha fått spela huvudrollen i ÅST:s ”Jane Eyre”. Foto: Carina Holm


Det var regissören Susanna Airaksinen som tog kontakt med skådespelaren Tuuli Heinonen och erbjöd henne huvudrollen i Åbo svenska teaters uppsättning av ”Jane Eyre”.
– Redan att man ställer mig på scenen är ju ett politiskt ställningstagande, det kommer man inte ifrån, säger Heinonen.
Hon syftar på sin hudfärg.
– Det är fortfarande mycket ovanligt att en icke-vit kvinnlig skådespelare får en huvudroll på en institutionsteater i Finland. Ändå har det inte kommenterats, säger hon.

Beredd på debatt

Tuuli Heinonen, 33, har finländsk mamma och en pappa från Sierra Leone.
Familjen i Vasa är finskspråkig.
– Min finlandssvenska identitet har förstärkts av att jag har gått i skola på svenska från lågstadiet till min magisterexamen vid Teaterhögskolan.
– Jag var beredd att det skulle bli en debatt om mig i medierna, att någon skulle reagera på mitt utseende. I boken och filmen är porträttet av Jane Eyre en liten blek kvinna. Jag är raka motsatsen till det. Jag ser helt enkelt inte ut som man är van att Jane Eyre gör.

”Att prata om hudfärg är inget tabu”

Hon konstaterar att ÅST:s version av ”Jane Eyre” har blivit mycket väl mottagen av publiken och recensenterna.
– Jag var inställd på att behöva försvara mig. Det är underbart att jag inte har behövt göra det. Men det borde inte vara så farligt att prata om icke-vithet. Att prata om hudfärg är inget tabu.
Hon säger att det skulle kännas skönt med debatten som uteblev om hon kunde lita på att hudfärgen inte har betydelse.
– Men så är det ju inte. Jag tror att det mest handlar om att man inte har vågat kommentera det, kanske för att man som vit är så rädd att det ska bli fel. Samtidigt är det ju väldigt uppenbart att jag är icke-vit, säger hon med ett stort skratt.

Det är viktigt med icke-vita förebilder, säger skådeseplaren Tuuli Heinonen. Foto: Carina Holm

Stolt över att ha fått chansen

– Jag är stolt över att ha fått den otroliga chansen att spela huvudrollen i ”Jane Eyre”. Det känns som en stor vinst för mig personligen, men också för kulturen i Svenskfinland, ja, i hela Finland. Det visar också hur viktigt det är att olika slags människor, med olika kroppar och olika hudfärger syns på institutionsteatrarnas scener.
Hon ser sitt rolluppdrag som ett viktigt kliv mot framtiden, som hon är tacksam över att ha fått ta del av.
– När jag växte upp fanns det inga förebilder. Som barn och ung har jag aldrig sett icke-vita kvinnor på scen, som jag kunde ha identifierat mig med.
Hon tycker att det är viktigt vem som syns i samhället och viktigt att man visar en mångfald av människor.
– Att få spela Jane Eyre har betytt enormt mycket för mig. Det är en roll som jag aldrig ens har drömt om att få spela. ”Jane Eyre” är en klassiker och jag har tänkt att jag mer är en skådespelare för moderna pjäser. Nu hoppas jag få jobba också på finska.
De två sista föreställningarna av ”Jane Eyre” på ÅST visas på torsdag 7.2 och fredag 8.2.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter