Förflytta dig till innehållet

ÅST ger H.C. Andersens julklassiker Snödrottningen – en flerspråkig dansföreställning

Snödrottningen. Foto: Pette Rissanen/ÅST


Den 2 november är det premiär för H.C. Andersens julklassiker Snödrottningen på Åbo Svenska Teater. Snödrottningen är en flerspråkig dansföreställning som görs i samarbete med Aurinkobaletti.
– I vår version av Snödrottningen talar karaktärerna svenska, finska och samiska, och schamanens tält kommunicerar bland annat på finlandssvenskt teckenspråk. Många av scenerna berättas med kroppsspråk. Världen är full av olika kulturer, språk och andra uttryckssätt – det gör livet rikt, säger teaterchef och regissör Jukka Aaltonen i ett pressmeddelande.
H.C. Andersens klassiska saga är en uppväxthistoria om hur barndomsvänskap utvecklas till ung kärlek. Snödrottningen har en magisk spegel som bara visar människans dåliga egenskaper.
Spegeln går sönder, och en av skärvorna hamnar i pojken Kajs hjärta: han blir elak och vill inte längre ha med sin bästa vän Gerda att göra. Den förhäxade Kaj blir förtjust i Snödrottningen och reser iväg med henne ända till Lappland.
Gerda överger inte sin vän utan inleder en lång och spännande resa för att leta efter Kaj och rädda honom. För koreografin ansvarar Urmas Poolamets från Aurinkobaletti.
– Dans är en tacksam berättandeform för barnpubliken att ta till sig. Kroppsspråket är överraskande starkt och man kanske inte lyssnar på det talade ordet på scenen på samma sätt, säger Poolamets.
Pjäsen riktar sig till både svensk- och finskspråkiga barn, unga och familjer. Föreställningarna textas både på svenska och finska.
I rollerna ses Niklas Grönholm, Linda Björkqvist, Mikko Kaikkonen, Samuel Karlsson, Julia Korander, Päivi Kujansuu, Ismo Laakso, Amanda Nyman, Monica Nyman, Svante Olsson, Patrick di Quirico, Jerry Wahlforss och Bror Österlund. Pjäsen är regisserad av Jukka Aaltonen. Tove Appelgren står för sångtexter och dialog. Ismo Laakso är kapellmästare, Teemu Loikas scenograf och Urmas Poolamets koreograf. Kostymdesignen har gjorts av Gerly Tinn, ljusdesignen av Antti Niitemaa och maskdesignen av Petriina Suomela.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter