Förflytta dig till innehållet

Ässät nollade i Åbohallen

Éric Perrin svarade för ett mål och en assist i sin comeback efter skada inför hemmapublik. Foto: Johan Backas


ISHOCKEYLIGAN
TPS återvände till ligahockeyn efter landslagsuppehållet genom att relativt enkelt avfärda Ässät i tisdagens västkustderby i hemmahallen. Motståndarna från Björneborg kom ingenstans mot Åbolagets disciplinerade spel i egen zon.
De svartvita ägde matchen från första stund och vann med 5–0 utan att bjuda rivalen på minsta lilla. Tre mål i powerplay i mittakten dödade effektivt spänningen för de nära femtusen på läktarna.
Ilari Filppula var tillbaka som lagkaptenen Tomi Kallios center i första kedjan efter att ha missat 16 matcher på grund av skada. Det var också dessa två herrar som tillsammans med Éric Perrin svarade för det viktiga öppningsmål som angav tonen.
Under andra perioden satt tre Ässätspelare av var sin utvisning och TPS kvintetter levererade vid varje tillfälle. Backen Olli Juolevi dundrade in 2–0 redan efter 58 sekunder medan Ben Blood satt av det tvåminutersstraff han ådragit sig halvminuten innan pausvilan.
Mer skulle komma. Elmeri Eronen ökade på med en ny rökare framspelad av Kallio och Ilkka Heikkinen. Henrik Tallinder, tillbaka i uppställningen efter att ha missat toppmötet med Kärpät senast, ville inte vara sämre än sina backkollger.
Med 4–0 på resultattavlan inför sista tredjedelen blev resten rena transporten. Oskari Siiki vred fast målkranen efter sin fullträff fem minuter in i sista perioden.
Éric Perrin konstaterade för Auran Aallot efter slutsignalen att alla i laget gjorde sitt i fulla 60 minuter.
– Vi gick tillbaka till det ödmjuka grundspelet som gett oss så många poäng tidigare i höst. Det handlar om att göra de små detaljerna rätt och gjorde det på ett förtjänstfullt sätt.
– Nu gäller det att fortsätta på den inslagna vägen. Kul att bjuda de egna supportrarna på något gott igen. Det var ett tag sen för mig personligen, säger kanadensaren som också missat matcher i höst.
TPS behövde verkligen alla tre poäng för att haka på i tätstriden. Med segern passerade man ett spelledigt Tappara och återtog andra platsen bakom Kärpät som också vann på tisdagen.
TPS fortsätter med två bortamatcher; mot HPK i Tavastehus på fredag och mot Lukko i Raumo på lördag. Följande hemmamatch är mot Ilves nästa tisdag.
TPS–Ässät 5–0 (1–0, 3–0, 1–0)
I:
4.56 Ilari Filppula (Éric Perrin, Tomi Kallio) 1–0.
II: 20.58 Olli Juolevi (Henrik Tallinder, Petrus Palmu) 2–0 (pp), 26.47 Elmeri Eronen (Kallio, Ilkka Heikkinen) 3–0 (pp), 35.19 Tallinder (Filppula, Ilkka Pikkarainen) 4–0, 37.40 TPS timeout.
III: 45.14 Oskari Siiki (Elias Karvonen, Juolevi) 5–0.
Utvisningar: T 1×2 min, Ä 5×2 min.
Mål/powerplay: T 3/5, Ä 0/1.
Målvakter: Rasmus Tirronen T 5+7+12=24, Henri Kiviaho Ä 9+9+12=30.
Skott: 50–40 (17–10, 17–15, 16–15).
Domare: Jussi Leppänen–Jouni Saukkonen.
Publik: 4878.
Planens lirare: Ilari Filppula.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter