Förflytta dig till innehållet

Aspö säte för tvåspråkigt skärgårdsläger i juni

Aspö i april. Skärgårdslägret på två språk är ett koncept som redan ordnas för tredje sommaren i rad av föreningen Finlands öar. På Aspö hålls lägret nu första gången. Foto: Tiina Saaresranta


Föreningen Finlands öar – Suomen saaret (Föss) ordnar för tredje sommaren i rad ett tvåspråkigt skärgårdsläger för barn, ett läger där skärgården och naturen är i fokus.
Idén bygger på att en del av lägerprogrammet ordnas enbart på ett språk, svenska eller finska, men lägerledarna garanterar att förhandskunskaper i det andra inhemska språket inte behövs för att delta.
Lägerledarna talar själva båda språken flytande och vill sporra enspråkigt finska eller enspråkigt svenska barn att bekanta sig med det andra inhemska och skärgården.
– På lägret lär vi oss skärgårdsfärdigheter och lokala traditioner i praktiken. Vi har olika workshops och gör utflykter, berättar Tiina Saaresranta, projektkoordinator för Ö-kiva. Hon är själv Velkuabo och har också varit lägerledare på de tidigare skärgårdsläger för barn som Föss har ordnat.
– På Aspö kommer lägerdeltagarna att få bo mitt i byn, bekanta sig med Aspöbornas liv, bada bastu och bland annat följa Aspöjättens spår.
Lägret riktar sig i första hand till barn i åldern 9–12 år. Lägret har 20 platser (10 svensk- och 10 finskspråkiga). Deltagarna antas i anmälningsordning enligt modersmål. Om platser blir över i den andra språkgruppen, kan barnet få en plats på lägret.
Är du medlem i Finlands öar rf får du en billigare lägeravgift. Föreningen välkomnar gärna nya medlemmar. Mer information hittar du på Finlads öars webbsajt.
Mera info om lägret: www.okiva.foss.fi samt på Facebook-sidorna ”Ö-Kiva skärgårdsläger-saaristoleirejä”
Ö-Kiva projektet är en del av Svenska Kulturfondens specialprogram Ung på svenska.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter