Förflytta dig till innehållet

Arvid Mörne-vinnare undersöker sitt förflutna – Åbobo fick andra pris i novelltävlingen

Mathilda Larsson tillbringar sina dagar på universitetsbiblioteket Kaisa där hon finslipar sin pro gradu-avhandling. Catariina Salo/SPT


Årets vinnare i Arvid Mörne-tävlingen är Mathilda Larsson från Helsingfors. Hennes novell ”Regnet slutar aldrig falla över fabrikerna i Łódź” handlar om vänskap, härkomst och bilder av Polen. Själv ser Larsson vinsten som symbolisk, med vinstsumman kan hon utforska sin egen härkomst.

Polen har ständigt funnits närvarande i Mathilda Larssons liv. Hon har släkt från Polen från sin pappas sida och hennes farmor kallades Babka. Att utforska något främmande som ändå alltid varit närvarande är ett av motiven till Larssons novell Regnet slutar aldrig falla över fabrikerna i Łódź.
– Eftersom jag har släkt i Polen men egentligen inte alls känner till landet blev jag fascinerad. Jag är intresserad av hur man talar om landet och hurdana bilder man har av Polen, säger Larsson.
Trots att vinsten kom som en chock ser hon en symbolik i den. Eftersom hon alltid velat resa till landet där hennes egen historia finns, blir vinstsumman en verklig möjlighet till det.
– Jag har redan börjat kolla flyg och tåg. Jag vill mest insupa atmosfären och se mig omkring.

Mathilda Larsson

Ålder: 27 år.
Gör: Studerar litteraturvetenskap och skriver på sin pro gradu-avhandling.
Aktuell med: Novellen Regnet slutar aldrig falla över fabrikerna i Łódź som vann första pris i Arvid Mörne-tävlingen.
Läser just nu: Paranoia av den vitryska författaren Victor Martinovich, men ändå mest vetenskaplig litteratur för avhandlingen.
Passion: Jag måste ju säga skrivandet och litteraturen.
Sommarplaner: Ta det lugnt, frilansa lite och sedan försöka hitta ett jobb.

Från skrivkurs till tävling

För tillfället har Larsson fullt upp med att finslipa sin pro gradu-avhandling i litteraturvetenskap. Förutom akademisk skrivande finns också det skönlitterära med.
– Jag går en skrivarkurs som heter Skriftskolan och leds av Hannele Mikaela Taivassalo och Johanna Holmström. Det var en av orsakerna till att jag skickade in mitt bidrag till Arvid Mörne-tävlingen. Jag har haft stort stöd av handledarna och de andra deltagarna i mitt skrivande.
Skrivandet och litteraturen har alltid funnits i hennes liv, men det är nu det skönlitterära har vuxit fram.
– Jag tycker också om essän, om att ha fakta att luta sig tillbaka mot och jag vill gärna jobba med text i en eller annan form i framtiden.
Ämnena är fortfarande helt öppna för Larsson. Själv dras hon till texter som är absurda och övernaturliga.
– Magisk realism, något sådant kanske jag vill skriva.
Andra priset i årets tävling tillföll Jessika Kriss Holmlund från Åbo och tredjepriset fick Oskar Lindholm från Helsingfors. Hedersomnämnanden gick till Mårten Sandström från Berlin och Sarah Åkerman från Vasa.
Arvid Mörne-tävlingen är Svenska Folkskolans Vänners sätt att främja intresset bland unga att skriva skönlitteratur. Tävlingen är öppen för unga under 30 år och gäller vartannat år noveller och vartannat år poesi.
Juryn i årets tävling bestod av litteraturvetaren Maria Österlund, författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt och författaren Peter Sandström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter