Förflytta dig till innehållet

Arve om mörkade trakasserier: Jag är upprörd över hur fallet behandlades

Åbo stad kommenterar nu, i ett pressmeddelande, de trakasserifall i högstadiet Puolalanmäen koulu och gymnasiet Puolalanmäen lukio som diskuterats i medierna.
I ett pressmeddelande skriver staden:
”Staden kände till trakasserifallen som inträffade 2000 i Puolalanmäen koulu och Puolalanmäen lukio, men ärendet behandlades inte på vederbörligt sätt då. Det handlar om en musiklärare som trakasserat elever i skolan.”
Stadsdirektör Minna Arve säger:
– Jag är upprörd över fallet och det sätt på vilket det behandlats tidigare. Jag vill be de elever som utsatts för trakasserier och deras föräldrar om ursäkt. I Åbo har vi nolltolerans mot alla former av trakasserier.
Arve, som valdes till stadsdirektör i höstas, säger att det inte är acceptabelt att tiga om liknande fall nuförtiden. Alla trakasserianklagelser och -fall som kommer till stadens kännedom tas på allvar och behandlas på vederbörligt sätt, heter det i uttalandet.
Demokraattis chefredaktör Mikko Salmi tog upp dem i en kolumn 15.12 och Turun Sanomat skrev om misstankarna i dag (21.12). ÅU skrev om nyheten tidigare i dag.
I kolumnen berättar Salmi om då han gick i musikklass i högstadiet, och killarna kallades in till läraren en och en. Det var, skriver Salmi, för att läraren ville undersöka om killarna kunde fortsätta i en kör trots att de var i målbrottet.
– Då min tur kom undrade jag varför jag måste öppna bältet för att undersöka målbrottet. Nå, jag öppnade snällt mina byxor och lade mig på pulpeterna. Musikläraren rörde först min hals och min bröstkorg, förde sedan handen till min mage och lyfte till sist på mina kalsonger och snuddade vid min penis. Sedan slutade han, bad mig klä på mig och sa att allt är okej, skriver Salmi.
Han konstaterar att många elever i skolan var med om samma sak. Salmi beskriver händelsen som förbryllande, och det var först i vuxen ålder som han insåg att det handlade om trakasserier.
Texten inklusive citaten uppdaterad kl. 14:10 då stadens pressmeddelande också kommit på svenska. De tidigare citaten var ÅU:s översättningar från finska.
Uppdaterad 15:45 med citat från Salmis kolumn.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter