Yle: Polisen utreder två ovanliga fall av röjande av statshemlighet – beväring filmade och delade material på sociala medier

Publicerad:

Polisen i Sydvästra Finland arbetar just nu med två ovanliga förundersökningar där värnpliktiga misstänks för röjande av statshemlighet, skriver Yle.

Röjande av statshemlighet är ett brott som lyder under rubriken landsförräderi i strafflagen.

Den ena beväringen misstänks ha filmat material vid garnisonen i Niinisalo. Det här ska hen ha gjort på ett sätt som strider mot Försvarsmaktens anvisningar. Efter det ska hen ha delat materialet till några personer i en meddelandegrupp.

Polisen misstänker inte att personen hade för avsikt att dra nytta av filmandet och delandet eller att orsaka skada.

– Det är nog mer fråga om tanklöshet, säger kriminalöverkonstapel Tuomas Montonen till Yle.

Förundersökningen tar uppskattningsvis några veckor till. Därefter är det åklagarens uppgift att bedöma om åtal ska väckas.

Enligt Yles uppgifter gäller det andra fallet en beväring som ska ha filmat på ett sätt som strider mot Försvarsmaktens instruktioner och regler. Materialet, som filmades in någonstans i sydvästra Finland, ska ha delats i sociala medier.

Polisen har endast utrett några tiotal misstänkta fall av röjande av statshemlighet de senaste tjugo åren, enligt Yle. Det har inte gällt en beväring tidigare.

Så här står det i strafflagens paragraf om röjande av statshemlighet: "Den som obehörigen offentliggör, förmedlar, lämnar ut eller röjer eller för sådant ändamål obehörigen skaffar upplysningar om någon omständighet som med hänsyn till Finlands yttre säkerhet har stadgats eller bestämts att hållas hemlig eller som enligt vad gärningsmannen vet är av en sådan beskaffenhet att det är ägnat att allvarligt skada Finlands försvar, säkerhet, utrikesrelationer eller samhällsekonomi om den röjs, skall för röjande av statshemlighet dömas till fängelse i minst fyra månader och högst fyra år. Försök är straffbart."

Publicerad: