Wiurila herrgård är Kaj Ard Söderholms ideala utställningslokal
När konstnären Kaj Ard Söderholm besökte Wiurila herrgård för första gången år 2016 föddes genast en önskan om att ställa ut i de unika utrymmena.
– Jag tycker mycket om gamla hus, säger Ard Söderholm.
Det varade emellertid enda till 2018 innan Ard Söderholm fick höra att man sökte konstnärer för sommarens 2019:s Wiurilan Kesä-utställning och då beslöt han sig omedelbart för att ansöka och några månader senare fick att veta att han blivit vald.
Lärde sig teckna i Kimito
Ard Söderholm är för tillfället bosatt i Hangö men han har sina rötter på Kimitoön. Där gick han i teckningsskola under Eva von Weissenbergs ledning och det var av henne som Ard Söderholm fick sitt intresse för modernismen.
– När jag var tretton år gav hon mig en bok om 1900-talets modernism som ett stipendium och den där boken blev som min bibel, säger Ard Söderholm.
Stilen har varierat genom åren
Hans konst är inspirerad av modernismen men de abstrakta arbeten med fokus på ytor som han i dag är känd för har inte alltid varit självklara.
Sin första utställning som centrerade målningarnas ytor höll han på 1980-talet, men efter ett kallt mottagande återvände han till att måla landskap och porträtt.
– Folk frågade hur jag hade börjat måla på det här sättet och de sade att det inte var jag, och kanske de hade rätt för det var så nytt för mig då, säger han.
Blivit ett med den abstrakta konsten
Med tiden har Ard Söderholms konst genomgått många olika faser. I början målade han mest traditionella motiv som landskap och porträtt men i dag är alla hans verk abstrakta.
– Visst kan man briljera som konstnär med att måla av, men det har lite förlorat sitt värde nu då man kan få allting tekniskt exakt med hjälp av datorer och teknik, säger han.
Går tvärt emot reglerna
Ard Söderholm lägger inga begränsningar på vilka material och tekniker han kan tänkas arbeta med. I sina verk använder han sig av sådant han hittat i naturen, av eld och rostat järn och han räds inte för att blanda akryl- och oljefärger med varandra eller gå in med tusch i sina målningar.
– Jag har undervisat mycket i konst och då måste man berätta hur man ska göra men själv gör jag allt det som man inte ska göra, säger Ard Söderholm.