Webbens tredje våg

man som tittar in i kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Silicon Valley är trampolinen där världens modigaste teknikidéer får studs. Ivriga innovatörer och entreprenörer från världens alla hörn anländer till området kring San Francisco-bukten för att driva på något fint de drömmer om.

Det har ingen betydelse var man kommer ifrån. Det har bara betydelse vart man är på väg.

Trots att internet skapades av USAs militär och webben skapades av forskare på CERN så var det i Silicon Valley som den första vågen av webbföretag uppstod på 1990-talet. Netscape hörde till de mest berömda.

I denna första våg var webbplatserna enkelriktade. De publicerade information ut till världen, men användare kunde inte bidra tillbaka med något eller ens mata in sin egen information. Handel på nätet fanns inte.

Längst ner i datorerna som drev nätverket hittade man operativsystemet Linux, utvecklat av finländaren Linus Torvalds.

Den andra vågen började ta form efter dotcom-kraschen år 2001. Tänkaren Tim O'Reilly populariserade begreppet Web2.0 för att beskriva webbsystem som var interaktiva. Vanliga människor kunde nu vara med och bygga upp informationsflöden, databaser och innehåll. Wikipedia uppstod.

Det fanns webbplatser där man kunde beställa tjänster och produkter. I denna andra våg fanns det åter en finsk uppfinning som blev världsledande. MySQL är databasmotorn som inom loppet av några år blev det vanligaste systemet för förvaring av data i en webbapplikation. Made in Finland!

Nu år 2021 sägs det att vi står inför webbens tredje våg – Web3. Där Web2.0 i dag styrs av ett fåtal gigantiska bolag försöker man i Web3 skapa ett distribuerat och demokratiskt ekosystem där makten inte är koncentrerad.

Små autonoma projekt skall kunna bygga avancerade nya system utan att bli drängar hos de stora. Folket skall inspireras och makten skall fördelas.

Web3 bygger på nya tekniska koncept såsom kryptovalutor, blockchain, distribuerade finansmodeller och närliggande innovationer.

Till exempel har man hittat på ett sätt att skapa unika digitala föremål som inte kan kopieras bara så där. Konceptet kallas NFT och gör det möjligt att sälja digitala konstverk så att det vid varje tidpunkt finns bara en ägare.

Man har också skapat en ny icke-toppstyrd organisationsform där medlemmarna kan rösta digitalt och sålunda fatta beslut för hela gruppen. Detta kallas DAO (distributed autonomous organization på engelska).

Förkortningarna och beskrivningarna kan i detta skede te sig kryptiska, men egentligen bygger man nya och enklare samhälleliga modeller.

Tänk tillbaka till 90-talet. Killen som grundade Netscape är en nyckelfigur bakom Web3. Hans investeringsbolag har en fond på över två miljarder dollar som investerar enbart i Web3-företag.

Ett annat investeringsbolag anmälde nyligen att de har samlat ihop två och en halv miljard dollar för liknande ändamål. Nu börjar det alltså hända inte bara bland tekniker utan också bland finansiärer. Innovatörerna hittar på nya finurligheter, entreprenörerna bygger företag, och investerarna skjuter in pengar.

Silicon Valley gör det man är bäst på. Man bygger nytt och förintar gammalt, allt i en ivrig kakofoni som ingen riktigt tycks ha kontroll över. Men resultaten är fantastiska.

Om man i dag är en tonåring eller kanske lite över 20 så skall man absolut ta reda på vad Web3 är och kan bli.

Just inom den branschen finns det oerhörda möjligheter att bygga något nytt och skapa en karriär för framtiden. De gamla kommer inte på en lång tid att fatta vad som är på gång, så det finns just ingen konkurrens från dem. Bara möjligheter!

Allt kommer givetvis inte att lyckas, men man lär sig något som blir mycket eftersökt i många olika yrken. Och det skulle ju vara helt på sin plats att Finland igen hade en framstående roll i denna viktiga våg av ny teknologi.

Vi spelade nyckelroller i Web1 och Web2.0. Linus Torvalds blev en av mjukvaruvärldens mest kända och uppskattade pionjärer. Andra följde i hans fotspår.

Nu står vi inför en ny mäktig trend som berör hela världen och alla online-system. Det är väl klart att vi skall göra väl ifrån oss inom Web3 också?

Företagsbyggare i Silicon Valley som trivs i Åbolands skärgård
Publicerad: