Vinterbadsboomen blev en succé för Villa Järvelä – se karta över var du kan kalldoppa dig i regionen!
Klockan är två och basturna varma. Badtunnorna ångar och de första gästerna skyndar upp för backen efter att ha parkerat sina bilar.
Villa Järvelä ligger ett par kilometer från de närmaste busshållplatserna, cirka tjugo minuters bilfärd från Åbo centrum.
Då Jenny och Markku Lipponen började med vinterbadsverksamhet i Lundo överraskades de av det stora intresset.
Paret drev tidigare ett paintballföretag och tanken var att också erbjuda bastubad tillsammans med paintballspelandet. De hörde att stället i Lundo var till salu och beslöt sig för att köpa det.
– Vi märkte snabbt att det var bättre att ha stället öppet varje dag och inte bara erbjuda privata bastuturer. Det har vi fortsatt med och vi håller öppet året runt – också på julafton, säger Jenny Lipponen som pratar svenska som hela familjen.
De hyr inte över huvud taget ut enskilda bastur längre, däremot går det att hyra en stor fest- eller möteslokal som också hör till deras företagsverksamhet. Lokalen ligger nära vinterbadet.
Här ordnas också yogatimmar – Lipponens har valt att satsa på den ökade trenden med hälsa och välmående.
Villa Järvelä har tre badbaljor. Vattentemperaturen är kring 38 grader. På somrarna är en av baljorna fyllda med kallt vatten.
Det finns fyra bastur: en större vedeldad bastu, en mindre vedbastu, en tältbastu samt en elbastu. Den stora vedbastun har renoverats i höst och är den varmaste på området. Korv, glass och drycker säljs också på Villa Järvelä.
– Vi har strävat efter att hålla miljön så autentisk som möjligt, det ska vara som att komma till en sommarstuga. Vår personal är också härlig, vi är alla som en familj, säger Jenny Lipponen.
Till familjen Lipponen hör också döttrarna Freya och Frida och sonen Felix som är 6, 14 och 12 år gamla.
Hur många besökare har ni?
– Det varierar från dag till dag men under vinterhalvåret är det ungefär 200 personer här varje dag.
Villa Järvela har en hel del internationella gäster från bland annat högskolorna och universiteten. Också företag hämtar gäster hit.
Ni firar tioårsjubileum i år. Vad har ni lärt er om att driva företag under den tiden?
– Massor! Främst att man aldrig ska ge upp. Arbetet har förändrats jättemycket. Det var tungt i början. Vi hämtade vattnet till basturna i hinkar från sjön. Numera har vi uppvärmda bryggor och gångar men tidigare hackade vi bort isen själva.
Företagarparet ska inte fira jubileet på något särskilt sätt – "vi har tillräckligt att göra ändå."
"Vinterbad ger välmående och livskvalitet"
En svag men bitande kall bris färdas över Littois träsk. Än är det dagsljus. Bland de första som kliver ner i en av badtunnorna är Lotta Kilpinen och Alina Heinonen från Åbo.
– Det är jättebra stämning här, personalen är härlig, säger de.
Kilpinen har varit här ofta, för Heinonen är det tredje gången. De vinterbadar också men trivs fint i tunnorna just nu.
– Jag började med det här eftersom mina vänner sysslar med det, säger Heinonen.
Nere på bryggan står Jemima Issa-Anttila, redo för ett dopp i vattnet som bara är några grader varmt. Hon är nästan lyrisk då hon pratar om vinterbadandet.
– Det ökar livskvaliteten och ger en fantastisk känsla av välmående. Det är min favorithobby. På grund av att jag får vinterbada så väntar jag på vintern nuförtiden!
Helmi Ekman står och dricker vatten ur sin flaska som hon lämnat på ett av träborden utanför den stora vedeldade bastun. Hon vinterbadar en gång i veckan.
– Min man tvingar mig, skojar hon.
– Det är ganska hemskt. Men då det är över känns det mycket bra. Jag stannar aldrig länge i vattnet och bastu känns bra efteråt.
Ekman tillbringar också mycket tid på gymmet och säger att vinterbadandet är bra efter att ha tränat benen.
Maisa Modig kommer från Villmanstrand men har bott i Åbo de senaste tre åren. Hon studerar biologi och har vinterbadat minst 20 gånger.
– Det här är en vacker plats, man mår bra av badandet. Jag är ofta här med mina vänner.
Många platser för kalla dopp – har du en favorit?
Här är en karta över officiella vinterbadplatser i regionen. En del är privata. Du kan zooma in och även läsa mer om platserna genom att klicka på bollarna. (Nedanför kartan en lista.)
Obs – var vinterbadar du? Det finns inte alltid information tillgänglig om inofficiella badplatser, finns det någon plats ÅU har missat? Skriv gärna en kommentar (namn krävs för att den ska publiceras) eller mejla annina.suominen@aumedia.fi.
Uppdaterat 7.12: Det ordnas också vinterbad vid Nagu gästhamn och Folkhälsan ordnar vinterbad vid Verkan i gästhamnens bastu i Korpo.
Åbo 1. Saaronniemen Saukot, Tammirantavägen 39 på Runsala. Öppet tisdag och torsdag klockan 14.21, fredag 16–21 och söndag 14–21. Bastu och omklädningsrum.
2. Saaronniemen talviuinti, längst ute på Saro udde på Runsala. Öppet tisdag och torsdag 15–19.45, lördag och söndag 12–16.45. Förändrade öppettider under helgdagar, t.ex. nu på självständighetsdagen öppet enligt helgtidtabell. Bastu och omklädningsrum.
3. Turun Avantouimarit, Regementsvägen 51, Ispois badstrand. Bastun varm måndag 14–20.45, onsdag 14–20.45, på torsdag för medlemmar 14–20.45, fredag, lördag och söndag 14–20.45. Omklädningsrum.
4. Harjattula strand, Kakskerta. Privat, drivs av Harjattulan Kartano och möjlighet till vinterbad finns måndag–torsdag klockan 17–22.
Reso 5. Raision sauna ja avantouinti, Hahdenniemi badstrand (Playa del Raisio). Morgonbastu torsdag klockan 7–9.30 och lördag 8–10.30. Kvällsbastu varje dag 14–22. Badtunnor och omklädningsrum.
Pargas 6. Sollidens allmänna badstrand, föreningen Pargas Pingviner upprätthåller vaken. Omklädningsrum kan användas av medlemmarna. Fritt fram för alla att bada då det är en allmän strand. Bastu för föreningsmedlemmar onsdagar klockan 17–19 och lördagar klockan 15–17.
S:t Karins 7. Hovirinta badstrand, bastun varm tisdag och torsdag klockan 16–20 och lördag 14–17.30. Omklädningsrum. 8. Pöylinranta, Pyölintie 77, Piikkiön Pingviinit upprätthåller verksamheten.
Lundo 9. Villa Järvelä, Järveläntie 133. Privat, öppet med varma bastur varje dag klockan 14–22.
Kimitoön 10. Vinterbad vid Eknäs kommunala badstrand på söndagar från och med den här vintern. Upprätthållare Ekniemen osuuskunta/Eknäs andelslag. 11. Labbnäs semesterhem, Labbnäsvägen 66, Dragsfjärd. Privat, finns bastu att hyra och en vak som upprätthålls hela vintern.
Raseborg 12. Stallörens siminrättning i Ekenäs, bastun varm på tisdag och fredag klockan 16–20. Omklädningsrum.
Hangö 13. På Fabriksudden finns ett badhus där man kan simma året runt.
Masku Maskun Jääkarhut, Maskuntie 248 (syns på kartan på åu.fi). Tisdag, torsdag och söndag 14.30–20.