Viking Glory klarade sitt första sjöprov – fartyget färdades första gången ute på öppet hav

Publicerad:

Viking Lines nya fartyg Viking Glory har klarat sitt första sjöprov.

Under en sex dagar lång så kallad sea trial, den första av två, har man nu säkerställt att systemen ombord fungerar som de ska, skriver Viking Line på sin hemsida.

Sjöprovet var fartygets första färd ute på öppet hav. Fartyget återvände till kajplatsen vid varvet i dag, onsdag.

Ombord på fartyget fanns närmare 200 passagerare, och själva syftet med resan var att inspektera att alla installerade system fungerade enligt strikta standarder och besiktningsspecifikationer.

Bland annat kontrollerades ABB:s framdrivningssystem, fartygets manövrerbarhet och nödutrustning, såsom livbåtar och brandlarm.

När de allmänna utrymmena är helt färdigställda kommer ett andra sjöprov att äga rum, bland annat för att mäta ljud och vibrationer.

– Viking Glory gjorde riktigt bra ifrån sig ute till havs. Att få bekräftat att allt fungerar enligt planerna efter åratal av hårt arbete är en fantastisk upplevelse. Vi har nu nått en viktig milstolpe och kan se fram emot en sista sea trial och att fartyget kommer i trafik i början av nästa år, säger projektledare Kari Granberg.

Viking Glory är byggd i Kina i hamnstaden Xiamen och sjösattes där i januari. I slutet av året tar hon kurs mot Finland och Åbo.

Fartyget som kommer att segla under finsk flagg ska köra mellan Åbo och Stockholm, med ett stopp på Åland.

Publicerad: