Vi skrev historia i söndagens välfärdsval!
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Vi finländare skrev historia, när vi den 23 januari valde ledamöter till välfärdsområdesfullmäktige i det allra första välfärdområdesvalet någonsin. Medan kommunerna har haft ansvar för våra social- och hälsovårdstjänster, och kommunernas gemensamma sjukvårdsdistrikt för specialsjukvård, kommer alla dessa tjänster med personal att flyttas över till nya välfärdsområden.
Genom att rösta bestämde vi vem som ska fatta beslut om social- och hälsovårdens och räddningsväsendets tjänster i vår region.
Ett av målen i reformen är att förbättra tillgången till tjänster. Det nuvarande systemet har haft flera problem, bland annat gällande hur snabbt man kan träffa en läkare. I några kommuner har väntetiden för att få träffa en läkare varit veckor långa, i andra har man fått tiden snabbare.
Det har också varit stora skillnader mellan städer, till exempel på vissa hälsocentraler i Åbo har man fått läkartiden inom rimlig tid, men i andra områden har man fått vänta väldigt länge.
Välfärdsområdena ska också införa en vårdgaranti på sju dagar, vilket innebär att man inom primärhälsovården får vård inom en vecka, oavsett om det gäller ryggsmärtor eller psykiska problem.
Välfärdsområdena är starkare tjänsteproducenter än enskilda kommuner. Det blir lättare att rekrytera läkare och vårdare till större enheter och att ordna mångsidigare tjänster för invånarna.
Naturligtvis är det viktigt att ta hand om personalens välmående och goda arbetsvillkor och att de anställda har möjlighet att påverka sitt eget arbete och utveckla sitt kunnande. En tillräcklig mängd personal spelar också en viktig roll, vilket är en förutsättning för att orka i arbetet.
Lyckligtvis har riksdagen under statsminister Marins regeringsperiod stiftat lagar om personaldimensionering för dygnet runt omsorg för äldre, om elev- och studerandevård och om barnskydd. Dessutom behöver man utbilda tillräckligt många inom social- och hälsovårdssektorn.
Fördelen med de nya välfärdsområdena och skillnaden mot det tidigare systemet är att både hälso- och sjukvården och socialtjänsterna kommer i framtiden att finnas på samma plats och att de samverkar sömlöst till exempel så att den som återvänder hem från en operation får en flexibel hemvård som fortsättning på behandlingen.
Den här integrationen av social- och hälsovårdstjänsterna gör det möjligt för klienten att få alla tjänster hen behöver smidigt och vid rätt tidpunkt. Det är inte bara mer humant, utan också billigare att förebygga problem och ge hjälp i rätt tid.
I söndags tog vi ställning i våra viktigaste välfärdsfrågor. Tack till alla som använde sin rösträtt!
Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.