Vi seniorer är bekymrade över de aviserade nedskärningarna inom vården
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Regeringen föreslår en ändring i äldreomsorgslagen för personaldimensioneringen för dygnet runt serviceboende från 0,65 till 0,6.
Syftet med regeringspropositionen är att trygga den ekonomiska hållbarheten och tillgången på personal samt att göra det lättare att fylla lediga vårdplatser.
Bedömningen är att en personaldimensionering på 0,6 räcker för att ordna tjänster som beaktar klientsäkerheten.
Men samtidigt växer den åldrande befolkningens vårdbehov hela tiden.
En sänkning av dimensioneringskravet till 0,6 kommer ju inte att minska på behovet av service och tjänster.
Äldreombudsmannen konstaterar i sin berättelse till riksdagen att “Det är för svårt att få tillgång till heldygnsomsorg och kvaliteten varierar”.
Kan välfärdsområdet skära ner på vårdpersonalen i den egna produktionen av boendetjänster enligt detta utan att öka arbetsinsatsen för kvarvarande personal?
Klienterna har ju rätt till den service och de tjänster deras individuella vård- och serviceplaner förutsätter.
En sänkning av dimensioneringskravet till 0,6 kommer ju inte att minska på behovet av service och tjänster.
En sänkning av dimensioneringskravet kan leda till att välfärdsområdet även sänker ersättningen till den privata eller tredje sektorns vårdproducenter i förhållande till det sänkta dimensioneringskravet.
Vårdproducenten kan ändå behöva hålla kvar lika stor personal för att kunna ge lika bra vård som tidigare men får mindre ersättning av välfärdsområdet.
Vi seniorer är bekymrade över de aviserade nedskärningarna.
En god service fokuserar inte endast på vården, utan fäster också vikt vid den äldres rätt till ett värdigt liv. För att nå den målsättningen krävs en kunnig och motiverad personal samt ett gott ledarskap.
Svenska Seniorer i Finland rf