Vi mot dem – integrationsproblemet i Finland
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Samhälle. En solig höst eftermiddag i Finland kände jag för att ta en kopp kaffe. Jag gick till ett närliggande kafé och beställde kaffe och cheesecake.
En vänlig servitör hänvisade mig till ett hörnbord. Snart kom mitt kaffe och när jag satte mig hörde jag ett samtal från bordet bredvid.
Samtalet var på engelska, så det var lätt för mig att förstå. Två personer från olika länder diskuterade arbete, arbetslöshet och sina erfarenheter i Finland.
Det var inte alls konstigt att höra ett sådant samtal från munnen på personer med invandrarbakgrund – jag kan ämnet både på grund av mitt yrke och min bakgrund.
Men två ord fångade min uppmärksamhet och gav genklang.
Orden de och vi har blivit vanliga i onlinekonversationer. Nu stötte jag oväntat på en liknande diskussion på ett kafé.
När orden från samtalet mellan dem och oss nådde mina öron sjönk jag in i mina tankar. Orden har blivit alltför bekanta för mig i kaoset av sociala medier och live-workshops.
Som forskare kan jag inte låta bli att undra om den flitiga användningen av de orden och tankemönstren är en av anledningarna till integrationsutmaningar eller om det ligger något mer bakom historien.
Innerst inne vet jag att det är något mycket mer komplicerat inblandat.
Att vara en invandrare som kämpar att vara annorlunda, som anlände till detta land för att studera till en magistersexamen, för att sedan fortsätta med doktorandstudier och arbeta i Finland i ett decennium inom olika organisationer, har dessa två ord präglat min vardag och att höra dem nämnas fick mig att tänka till.
Låt oss titta närmare på dessa ord och sedan undersöka deras koppling till nyare forskning.
Vi: den internationella arbetskraften och personer med utländsk bakgrund i Finland. De: ursprungsfinnarna.
Utlänningar kommer till Finland på många olika vägar: studier, arbete, familjeband eller flyktingar. Vissa kommer omedelbart att hitta sin plats, men för vissa kan det ta månader, år eller till och med decennier att säkra en meningsfull position för kompetens i en väsentlig arbetsroll.
Tyvärr är det många som ger upp förr eller senare och hamnar i den onda cirkeln av oss och dem.
I vi-gruppen får ofta de-gruppen skulden, vilket leder till oändlig kritik och improduktivt beteende.
Även om det kan finnas en viss sanning bakom de negativa känslorna, bör energin fokuseras på att överbrygga klyftan mellan oss och dem.
Vissa infödda finländare arbetar outtröttligt för att stödja sysselsättningen och integrationen av kvalificerade arbetstagare.
Vissa menar däremot att invandrare och utlänningar inte främjar eller gynnar det finländska samhället.
Termerna vi och de används ofta när en grupp vill skylla på en annan och hålla dem ansvariga för eventuella problem. Finns det en lösning som kan bryta polariseringscykeln?
I september 2022 var Finlands arbetslöshet 6,7 procent och 189 000 personer var arbetslösa.
Arbetslösheten för invandrare var 27,5 procent högre, och regeringens mål var att öka den arbetsrelaterade invandringen med 50 000 personer till 2030.
Den nuvarande arbetslösa gruppen kan inte möta denna efterfrågan och det behövs utländsk arbetskraft inom vissa sektorer, till exempel sjukvården.
Alla invandrare har dock inte de kvalifikationer som krävs eller önskan att arbeta i sektorer med brist på arbetskraft.
Enligt ett citat från Adam Grant, en av pionjärerna inom flygplans- och propellerteknik känd från bröderna Wright: Det är skönheten med uppgiftskonflikt. I en bra argumentation är vår motståndare inte en folie utan en propeller. Med dubbla propellrar som snurrar i divergerande riktningar fastnar inte vårt tänkande på marken; det stiger till himlen.
Kunde invandrare och infödda finländare fungera som tvillingpropellrar som rör sig i sin egen riktning och lyfta Finland tillsammans in i framstegens förtrollande blå himmel?
I stället för att trassla in sig i den splittrande Vi och De-retoriken och kanske om 20 år skulle Vi etableras som det enda diskussionsämnet i Finland.
Dr Afnan Zafar Post-Doc – PhD, Produktutveckling och innovationer